Blažević: "Belgija je opasnija od Turske"

Radiosarajevo.ba
Blažević: "Belgija je opasnija od Turske"

Nogometna reprezentacija BiH počela je u ponedjeljak u Sarajevu pripreme za susrete 5. i 6. kola kvalifikacione grupe 5 za Svjetsko prvenstvo 2010. protiv Belgije, koji su na rasporedu 28. marta (20.45 sati) u Genku i 1. aprila (20.45) u Zenici.

Naknadno pozvani Nurković i Smajić

Selektor bh. državnog tima Miroslav Ćiro Blažević naknadno je pozvao golmana Travnika Adisa Nurkovića nakon što je izvjesno da ne može računati na Kenana Hasagića zbog povrede, iako je čuvar mreže turskog Istanbul BB doputovao na pripreme.

Prema pisanju portala sportin.ba Ćiro je pozvao i Sulejmana Smajića, bivšeg igrača Zrinjskog, a sada član belgijskog Dendera, ekipe koja se ove sezone bori za opstanak u belgijskoj 1. ligi.

Prvog treninga bili su pošteđeni Elvir Rahimić (CSKA igrao protiv Tomska), Zlatan Muslimović, Zvjezdan Misimović, koji je doputovao u glavni grad u večernjim satima, te Dario Damjanović. Rahimić, Muslimović i Damjanović koji će se priključiti u utorak.

Provjera sa sarajevskom Bosnom

"Sve ide kako sam želio. Nekim igračima sam dozvolio kašnjenje iz opravdanih razloga što neće uticati na plan priprema. Najveća briga je povreda Hasagića i još nisam odlučio ko će ga zamijeniti. Prijateljska utakmica sa Bosnom iz Sarajeva u srijedu u 17.30 sati na Koševu neće biti banalna. Savršeno ćemo se pripremiti za susrete sa Belgijom, koja je renomirana nogometna nacija, ali i mi nismo bez aduta. Igrači će dati sve od sebe, a reprezentacija BiH zaslužuje respekt svakog protivnika. Ne mogu prognozirati rezultate. Nijedan trener, pa ni ja ne može biti prorok“, rekao je Blažević.

On ističe da mora malo razočarati pristalice naše najbolje selekcije konstatacijom da je Belgija favorit u meču u Genku.

"To ću reći igračima kako bi ih dodatno motivirao i upozorio da je naredni protivnik opak. Vidio sam dva lica Belgije: jedno protiv Španije, a drugo u duelu sa Slovenijom. Kada bih prihvatio samo ono što sam gledao u susretu sa Slovenijom, izložio bih se opasnosti da dođem u zabludu. Belgijanci su trebali pobijediti Špance, najbolju reprezentaciju na svijetu. Oni su vjerni svojoj tradiciji da snažno igraju u kvalifikacijama. Uspjeli su odigrati neriješeno sa Turcima u gostima što nama nije uspjelo.“

Belgija opasnija od Turske

Da iskusni stručnjak na klupi bh. selekcije veoma respektuje našeg narednog rivala, potvrđuju Blaževićeve riječi da Belgiju pretpostavlja Turskoj.

"Turci su doživjeli stanoviti pad nakon plasmana u polufinale Evropskog prvenstva prošle godine. Belgijanci predstavljaju nogometnu silu.“

Selektor je bio dobro raspoložen na startu priprema. Za dolazak Bajramovića kaže da je velika moralna podrška svima u reprezentaciji BiH.

"Bajramovićeva nazočnost je potvrda pozitivne atmosfere koja je stvorena od starta kvalifikacija pod geslom svi za jednog, jedan za sve.“

Blažević je uvjeren u veliku podršku naših navijača u oba meča sa Belgijom.

"Navijači će ispuniti zadaću 12. čovjeka i zahvalan sam im na tome. Kada sve analiziram, uhvati me strah od Belgije, ali znajući kakve odane navijače imamo, strah je sve manji“, izjavio je Blažević.

oslobođenje/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije