Bivši Zmaj o tome kako je nestao sa scene: Pitaju me da li je Ronaldo arogantan

0
Radiosarajevo.ba
Bivši Zmaj o tome kako je nestao sa scene: Pitaju me da li je Ronaldo arogantan
Foto: EPA-EFE / Adnan Zahirović

Pitate li se nekada gdje je nestao Adnan Zahirović? Za vrijeme ere Safeta Sušića je bio standardni reprezentativac Bosne i Hercegovine, dao je veliki doprinos u historijskom pohodu Zmajeva na Svjetsko prvenstvo, ali danas se njegovo ime gotovo i ne spominje.

Za Adnana će svi bivši saigrači i treneri reći kako je vrhunski profesionalac, ozbiljan, predan, bez ekscesa. Ipak, loše odluke utjecale su na to da u međuvremenu nestane sa scene i da u 30. godini igra amaterski nogomet u Njemačkoj. Za Milan, ali iz Heidenheima.

Po kvalitetu i bogatom CV-u mogao je Zahirović igrati na daleko većem nivou, međutim želja mu je da se nakon karijere ‘ugnijezdi’ u Njemačkoj, gdje je uporedo već počeo da se bavi menadžersko-skautskim poslom. Partner je sa Halilom Hajtićem koji je u prošlosti važio za veliku nadu Stuttgarta i Kaiserslauterna.

“Bilo je ponuda, naročito iz Premijer lige, ali planovi su mi takvi da nakon karijere želim ostati živjeti u Njemačkoj. Zato mi je najzgodnije bilo da dođem igrati prvo u Neresheim, pa u Milan Heidenheim. Nekome je to možda čudan potez, pogotovo zbog prošlosti, ali iskreno zasitio sam se svega toga. Promijenio sam kroz karijeru dosta država, klubova…, odlučio sam da mislim malo dugoročnije i zato je pala odluka na Njemačku o kojoj ima dosta prijatelja. Svidio mi se ovaj stil života još dok sam igrao za Bochum”, priča Adnan Zahirović na samom početku razgovora za portal Reprezentacija.ba.

I, kakav je amaterski nogomet u Njemačkoj?

“Velika je razlika u kvaliteti, to je normalno, ali opet nije ni za potcijeniti. Znate, ovdje ima dosta momaka koji su imali kapaciteta da igraju na daleko većem nivou, no odustali su od toga jer imaju svoje biznise i poslove. Ja sam zadovoljan. Iako je običaj da se trenira dva puta sedmično, radi sebe odem gotovo svaki dan, navikao sam tako.”

Nogomet danas nije jedino ono čime se bavite. Zar ne?

“Drugačije je kad ti je nogomet samo posao. Sada sam odlučio i da uplovim u menadžerske vode, radim zajedno sa Halilom Hajtićem u agenciji i za sada nam ide prilično dobro. Također, uporedo studiram na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport u Tuzli za trenera, pa nije nemoguće i da se u godinama koje dolaze ubacim i u te vode. Život je nepredvidiv. Barem sam ja to osjetio na svojoj koži.”

Do jučer ste čuvali Cristiana Ronalda, a danas, znači, učite za ispite.

“Predavanja su ‘onlajn’, napravljena je takva platforma za nas sportiste u inostranstvu i ide dobro. Spremam se baš za ispite, bliži se taj ispitni rok. Jesam li štreber? Tu i tamo, haha”.

Kada smo već pomenuli Cristiana Ronalda, ispituju li vas u Njemačkoj o duelima s njim?

“Ah, to je standardno pitanje gdje god da idem. Kada neko ukuca moje ime na Googleu, obično ta zajednička fotografija se prva prikaže i onda idu pitanja: ‘Kakav je, može li se zaustaviti, je li arogantan…?’. To su bile dobre godine i veliko iskustvo.”

Ostatak teksta pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije