'Biti prvak Evrope je san svakog igrača'

Radiosarajevo.ba
'Biti prvak Evrope je san svakog igrača'


Prije tačno dvadeset i jednu godinu nogometaši Crvene zvezde ostvarili su najveći uspjeh klupskog nogometa na ovim prostorima osvojivši titulu prvaka Evrope.

Beograđane je do titule Kupa šampiona (današnja Liga prvaka) sa klupe predvodio Ljupko Petrović. Njegovi izabranici su u finalnom duelu u Bariju, nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca, savladali Olymipic Marseille.

Među igračima koji su ovojili titulu prvaka Evrope našao se i Refik Šabanadžović.

"Biti prvak Evrope za jednog sportistu najveće moguće dostignuće. Taj trofej sa prostora bivše Jugoslavije do tada niko nikada nije osvojio. Partizan je igrao finale ali nije uspio. Svakako je to bila velika stvar", rekao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba Refik Šabanadžović.

Nakon 120 minuta bez pogodaka u Bariju, pobjednik je riješen nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. Pet Zvezdinih igrača pucalo je penale i svi su pogodili. Prvi je loptu na bijelu tačku stavio Robert Prosinečki, a golove su još postigli
Dragiša Binić, Miodrag Belodedici, Siniša Mihajlović i Darko Pančev.

Kako je za naš portal rekao ovaj rođeni Crnogorac, on nije bio na listi za izvođenje jedanaesteraca.

"Do tada sam šutirao svega tri penala. Dva sam pogodio. Iskreno, ne bih šutirao u toj utakmici, osim ako ne bih morao", iskren je bio Šabanadžović.

Finalni susret igrao se na stadionu San Nicola u talijanskom Bariju, 29. maja 1991. godine, na pragu raspada Jugoslavije.

"Ne mogu reći da se to u zraku nije osjetilo, pogotovo kad smo za reprezentaciju Jugoslavije igrali. Međutim moram da kažem da smo mi tada baš bili složna cjelina i da smo pokazali da među igračima nije bilo problema", rekao je za Radiosarajevo.ba Refik Šabanadžović.

Najbolji strijelac te ekipe bio je Darko Pančev sa pet postignutih golova.

Meč u Bariju su počeli: Stojanović, Belodedić, Najdovski, Šabanadžović, Jugović, Marović, Mihajlović, Binić, Savićević, Prosinečki, Pančev, a na klupi su bili Jovanović, Momčilović, Tošić, Stošić (ušao u 84. minuti) i Lukić.

Pehar namijenjen pobjedniku Kupa šampiona kapitenu Crvene zvezdeStevanu Stojanoviću uručio je tadašnji predsjednik UEFA-e Lennart Johansson.

 

Put do titule prvaka Evrope

Crveno-beli su pohod na evropski tron počeli u jesen 1990. godine protiv Grasshoppera.

Na beogradskoj Marakani bilo je 1:1, ali su izabranici Ljupka Petrovića u Zurichu pregazili švicarsku ekipu sa 4:1. Uslijedio je dvomeč sa Glasgow Rangersima (3:0, 1:1), potom i sa ekipom Dynamo Dresden (3:0, 3:0).

U polufinalu Kupa šampiona Zvezdu je čekao minhenski Bayern. Izabranici Ljupka Petrovića u Minhenu su slavili sa 2:1, da bi u Beogradu susret završio 2:2.



 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije