Biser na Crnom moru: Šta treba znati o novom stadionu Trabzonspora

Anadolija
Biser na Crnom moru: Šta treba znati o novom stadionu Trabzonspora
U Trabzonu, na sjeveru Turske, sutra će svečano biti otvoren novi stadion lokalnog prvoligaša Trabzonspora.

Sportski kompleks Akyazi, u okviru kojeg se nalazi i novi stadion turskog prvoligaša Trabzonspora, izgradio je vladin Ured za izgradnju stambenih objekata (TOKI). 

Da se radi o jedinstvenom kompleksu pokazuje i činjenica da je sagrađen na nasutom dijelu Crnog mora i da je najmoderniji fudbalski kompleks u Turskoj.

Nakon nasipanja jednog dijela mora, u Trabzonu je 24. oktobra 2013. godine postavljen kamen temeljac za izgradnju ovog kompleksa, te će sutra, nakon nešto više od tri godine, biti svečano i otvoren, uz prisustvo predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

Unutar sportskog kompleksa nalazi se 92 hiljade metara kvadratnih zelene površine, 2.200 stabala. Iako je UEFA-in standard za osvjetljenje stadiona 2.000 luksa, osvjetljenje novog stadiona Trabzonspora bit će 3.000 luksa.

Također, unutar kompleksa će se nalaziti brojni edukacioni centri i pomoćni tereni.

Kada je u pitanju krov stadiona, za njegovu izgradnju korišteno je čak 6.500 tona čelika. Radi se o tzv. pametnom krovu (SmratRoof), prvom tog tipa u Turskoj i petom u svijetu, koji se sam čisti, te ima mehanizam za pročišćavanje zraka.

Krov stadiona pokriva 22.000 hiljade metara kvadratnih tribina, a ima kapacitet za pročišćavanje zagađenog zraka koji u prosjeku zagadi oko 2.500 motornih vozila.

Kapacitet stadiona je 41.461 mjesta, unutar čega se nalazi 2.954 VIP sjedišta, 196 protokolarnih, 282 za predstavnike medija i 80 za osobe s invaliditetom.

Stadion Trabzonspora ima semafor od 80 metara kvadratnih s rezolucijom od 7,5 megapiksela, što je također novitet među stadionima u Turskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije