Bio je najbolji igrač svijeta, sada je predsjednik i zaigrao je u 51. godini

AA
Bio je najbolji igrač svijeta, sada je predsjednik i zaigrao je u 51. godini
Foto: EPA-EFE / George Weah

George Weah, predsjednik Liberije, u 51. godini života igrao je u prijateljskoj utakmici protiv Nigerije.

Fudbalski savez Liberije odlučio je upriličiti svečanost za Weahu i "penzionisati" njegov dres s brojem 14. Bivši napadač mnogih evropskih klubova u utorak je doživio ovacije publike kada je zamijenjen, a njegov dres povučen iz upotrebe u liberijskoj reprezentaciji.

Weah je zakletvu kao predsjednik Liberije položio u januaru ove godine.

Utakmica je završila pobjedom Nigerije rezultatom 2:1. Strijelci su bili Henry Onyekuru i Simeon Nwankwo za "super orlove", dok je za domaću selekciju pogodio Kpah Sherman.

Weah je jedini afrički fudbaler koji je od Svjetske fudbalske federacije (FIFA) proglašen za najboljeg igrača svijeta. Bilo je to 1995. godine. Tokom karijere igrao je za mnoge afričke klubove, a u Evropu je stigao 1988. godine, kada je potpisao za Monaco. Potom je nastupao za Paris Saint-Germain, Milan, Chelsea, Manchester City i Olympique Marseille, da bi karijeru okončao u Al Jaziri 2003. godine. Za reprezentaciju Liberije odigrao je 61 utakmicu i postigao 22 gola.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije