Bio je golgeter, ali i žrtva otmičara: Umro legendarni fudbaler Barcelone

Radiosarajevo.ba
Bio je golgeter, ali i žrtva otmičara: Umro legendarni fudbaler Barcelone
Legendarni španski fudbaler Enrique Castro, poznatiji pod nadimkom Quini, preminuo je u 69. godini od posljedica srčanog udara.

Quinija su pronašli na ulici, nedaleko od njegove kuće u Gijonu. Prolaznici su pokušali su da mu pomognu, pozvali su hitnu pomoć, koja je pokušala da ga reanimira, ali bezuspješno!

Quini je u periodu od 1968. do 1980. nosio dres Sportinga iz Gijona za koji je odigrao 381 utakmicu i postigao 214 golova. U Barcelonu je prešao tek 1980. godine, iako su Katalonci pokušavali da ga dovedu još sredinom '70-ih kada ih je predvodio Johan Cruyff.

U prvoj sezoni u dresu Barcelone Quini je bio na korak od najvećeg uspjeha u karijeri – osvajanja španskog prvenstva.

Međutim, 1. matra 1981. godine,  nakon što je postigao dva gola u pobjedi Barce nad  Herculesom (6:0), Quinija su otele nepoznate osobe. Proveo je 25 dana u zatočeništvu tokom kojih je Barca zabilježila jedan remi i tri poraza zbog čega je izgubila titulu.

Tako su najveći uspjesi u karijeri legendarnog golgetera bila dva španska kupa, Kup kupova (sve u dresu Barce) i pet titula najboljeg strijelca Primere. Za reprezentaciju Španije odigrao je 35 utakmica i postigao osam golova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije