Bilić objavio spisak od 27 igrača

Radiosarajevo.ba
Bilić objavio spisak od 27 igrača


Selektor hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić odjavio je u četvrtak popis od 27 nogometaša na koje računa za nastup na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini u junu ove godine.

Bilić je svjestan da na Euro može voditi 20 igrača i tri golmana, ali kako se suočio sa dosta povreda odlučio je pozvati po još jednog nogometaša u svaki dio tima, te dodao da će na oporavak Lovrena i Kranjčara čekati do posljednje minute.

Po njegovim riječima 50 posto pozvanih je odigralo optimalan broj utakmica, 20 posto ih je odigralo i previše, a gotovo 30 posto nije u svojim klubovima ove sezone dobilo dgovarajuću minutažu.

Pripreme hrvatske reprezentacije počet će 16. maja okupljanjem u Zagrebu odakle reprezentativci odlaze u Čatež gdje će boraviti do 20. maja kada odlaze u Rovinj.

Do početka Evropskog prvenstva odigrat će dvije pripremne utakmice, od kojih prvu u Puli 25. maja protiv Estonije te 2. juna u Oslu protiv Norveške. Nakon Norveške past će odluka o konačnih 23 putnika u Poljsku gdje će sačekati prvu utakmicu evropskog prvenstva protiv Irske 10. juna.

Selektor Bilić svjetan je da je utakmica protiv Irske možda ključna za raspored u skupini.

"Izbornik Irske Giovanni Trappatoni je jedan od rijetkih trenera koji je dao popis od 20 igrača plus tri vratara i na tom popisu nema ni jednog igrača kojeg već nismo vidjeli. Ne znam čime nas to Trappatoni može iznenaditi, možda otvorenom igrom, ali to mi jedva čekamo", kazao je Bilić i rekao da je svjestan da ih protiv Irske očekuje teška utakmica u kojoj će pojedinosti odlučiti o pobjedniku.

Po njegovim riječima, može se lako dogoditi da više povoljnih prilika za postizanje pogodaka hrvatska ima u susretu sa Španijom, protiv koje se igra 18. juna, nego protiv Irske koja neće puno napuštati svoj dio igrališta.

Nakon utakmice s Irskom hrvatski najbolji nogometaši u drugom kolu, 14. juna igraju protiv Italije. Dvije prvoplasirane reprezentacije nastavljaju takmičenje.


Na Bilićevom popisu su:
Golmani: Stipe Pletikosa (Rostov), Danijel Subašić (Monaco), Ivan Kelava (Dinamo Zagreb) i Goran Blažević (Hajduk)

Odbrana: Vedran Ćorluka (Bayer Leverkusen), Dejan Lovren (Lyon), Jurica Buljat (Maccabi Haifa), Domagoj Vida, Šime Vrsaljko, Josip Šimunić (svi Dinamo Zagreb), Ivan Strinić (Dnipro), Gordon Schildenfeld (Eintracht Frankfurt)

Vezni: Danijel Pranjić (Bayern), Tomislav Dujmović (Real Zaragoza), Niko Kranjčar, Luka Modrić (oba Tottenham Hotspur), Milan Badelj (Dinamo Zagreb), Darijo Srna (Šahtar), Ivo Iličević (Hamburger SV), Ivan Perišić (Borussia Dortmund), Ognjen Vukojević (Dinamo Kijev) i Ivan Rakitić (Sevilla)

Napadači: Mario Mandžukić (Wolfsburg), Ivica Olić (Bayern), Eduardo (Šahtar), Nikola Kalinić (Dnipro) i  Nikica Jelavić (Everton).


Bilić je potvrdio da će nastupom na Euru u Poljskoj i Ukrajini zaokružiti svoj šestogodišnji selektorski mandat, ali nije želio kalkulirati o imenu svog nasljednika.

"Reprezentaciju i to dobru ostavljam nekome kome želim svu sreću", zaključio je Bilić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije