BiH dočekuje Italiju: Zmajevi, igrajte za obraz i treći šešir u žrijebu za SP

A. S.
BiH dočekuje Italiju: Zmajevi, igrajte za obraz i treći šešir u žrijebu za SP
Foto: EPA-EFE / S utakmice Italija - BiH u Torinu

Da, idem u Zenicu. Moram pogledati utakmicu, ali na Bilino polje ne idem zbog naših Zmajeva, već da idem gledati Italiju. Em što su nam veliki prijatelji, em što su među najboljim selekcijama na svijetu. 

To mi na putu do redakcije priča jedan veliki zaljubljenik u nogomet. Čovjek nije propustio nijednu utakmicu reprezentacije Bosne i Hercegovine zadnjih 15 godina. Išao je i na gostovanja, trošio novac, sve za ljubav - jednoj i jedinoj.

Prosinečki otkrio prvih 11 za utakmicu sa Italijom: Očekujemo dobru utakmicu

Selektor bh. tima Robert Prosinečki je na zvaničnoj konferenciji za medije pred susret devetog kola kvalifikacija za EP 2020. rekao kako očekuje zanimljivu utakmicu sutra. Prosinečki je rekao kako su svi zdravi i konkurisat će za sutrašnji susret. "Najvažniji je da su svi koji su tu zdravi, svi mogu konkurirati za utakmicu.

A večeras (20.45 sati, Bilino polje) srce ga ne vuče u "Zmajevo gnijezdo" kao prije godinu, dvije... Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine igra posljednju utakmicu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. godine na svom terenu, a nakon nekoliko bolnih i neočekivanih poraza, ostala je bez šansi da se direktno nađu na Euru.

Nije vrijeme za analize. Nije za one dublje. Onako na prvu - užasno smo loše igrali u proteklih osam utakmica. Istina, bilo je tu lijepih epizoda. Torino i prvo poluvrijeme protiv Italije ne mogu se zaboraviti, pa ni pola sata utakmice u Zenici protiv Grčke i onih 2:0 Pjanićevih. Ostalo nećemo ni spominjati... Susrete u gostima i sve poraze - zaboravit ćemo i njih... 

Nadamo se da ovaj Euro nećemo baciti u koš kao i šest prethodnih kvalifikacija za EP, gdje se još nismo se plasirali. Rijetki smo koji "tamo" nisu bili. 

Mancini: Sutra će sigurno biti lijepa utakmica, ali pokušat ćemo otežati BiH

Nogometna reprezentacija Italije stigla je danas u Zenicu uoči susreta devetog kola kvalifikacija za EP 2020. godine u grupi "J", u kojem će snage omjeriti sa selekcijom Bosne i Hercegovine. Na zvaničnoj konferenciji za medije, selektor Italije Roberto Mancini rekao je kako sutra očekuje tešku, ali lijepu utakmicu.

Ako i ne odemo preko Lige nacija - neće biti tragedija. Možda je nekada bolje i nepojaviti se na nekom eventu, gdje ćemo se obrukati. S ovakvom igrom bliži smo nekom debaklu poput sinoćnjeg Crne Gore, Faruka Hadžibegića i katastrofalnih 0:7 protiv Engleza, nego da uzmemo bod Njemačkoj ili dobro odigramo protiv Španije.

Ipak, večeras treba napuniti stadion. Treba čestitati Italijanima na maestralnoj šetnji kroz našu grupu, a Robertu Prosinečkom je ovo prilika da nešto i nauči. 

Dobar rezultat protiv Azzurra donio bi i nešto povoljniju atmosferu u timu pred doigravanje Lige nacija koje je na rasporedu u martu, što ostaje i jedina šansa da se BiH nađe na smotri najboljih u Europi.

I još nešto - slika iz Zenice će se u direktnom prijenosu moći pratiti na čak 26 TV kanala. Zato i vjerujemo da se Kolašinac, Pjanić i Džeko... neće obrukati pred milionaskim auditorijem. 

Da, i još nešto - dva posljednja susreta u grupi, pa i nadamo se dva naredna u doigravanju za Euro, važni su za Zmajeve, jer će upravo oni krojiti sudbini da li će Bosna i Hercegovina u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo biti u trećem ili četvrtom jakosnom bubnju. 

Nadamo se da su toga svjesni Prosinečki i ostali. A da, Robi je podnosio dva puta ostavku koja nije usvojena. Zanima li njega uopće uspjeh Zmajeva?

Vidjet ćemo večeras... 

         

Rezultati by SofaScore

          

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije