BiH danas neće dobiti selektora, ali već se zna ko je prvi kandidat

A. S.
BiH danas neće dobiti selektora, ali već se zna ko je prvi kandidat
Photojoiner / BiH danas neće dobiti selektora

Tek što su završene kvalifikacije za Europsko nogometno prvenstvo 2020, i što je spuštena zavjesa na prvi dio BH telecom Premijer lige, u Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine i dalje je radno.

U 14.30 sati danas će se održati dugoočekivana sjednica Izvršnog odbora NSBiH, nakon koje ćemo, nadamo se, biti korak bliže dobivanju novog selektora. 

Robert Prosinečki je već bivši, za razliku od nekih nekadašnjih selektora popularni Žuti je brzo zaboravljen. Ne zbog toga što nije ostavio nikakvog traga (izborio je plasman BiH u A diviziju Lige nacija i baraž za Euro, op. a.), već iz razloga što je u lošoj grupi sa Grčkom, Finskom i Armenijom, Zmajeve osramotio i završio tek na četvrtom mjestu u grupi.

Bosna i Hercegovina danas neće dobiti selektora. Na sjednici Izvršnog odbora NSBiH će se iznositi prijedlozi, iako je javnost još ranije saznala vodeće kandidate. 

Jedan od njih je svakako Duško Bajević, koji je prvi favorit nogometne javnosti za novog selektora Zmajeva. Ranije smo već naveli da je legendarni Mostarac već počeo tražiti saradnike s kojima bi pokušao u martu kroz dvije utakmice baraža izboriti plasman BiH na Europsko prvenstvo.

Kako saznajemo, iz Fudbalskog saveza Republike Srpske također će dati svoje kandidate. Mladen Krstajić, predsjednik Fudbalskog kluba Radnik iz Bijeljine i bivši selektor reprezentacije Srbije, prvi je njihov izbor. 

Problem je što su čelnici FS RS podijeljeni za i protiv predsjednika Mileta Kovačevića,  pa se lako može dogoditi da iz manjeg bh. entiteta danas se pojavi i novi kandidat. 

Još ranije smo pisali da je i drugi Mostarac Džemal Hadžiabdić, među ozbiljnijim kandidatima. Bivši igrač Veleža trenutno je bez angažmana i on je voljan staviti se na raspolaganje NSBiH. 

Bez posla je i Husref Musemić, sada već bivši trener FK Sarajevo. No, Musemić je, rekli bismo, sam sebe eliminirao, jer je nedavno rekao da "ne vjeruje da bi se trenutno mogao naći na klupi bilo kojeg tima u BiH, pa i same reprezentacije".

Ljubitelji Zmajeva su imali ideju da u susretu protiv Sjeverne Irske (25. mart) na klupi sjedi trenerski tandem, sličan onoj formuli koji godinama ima Nogometni savez Švedske, gdje reprezentaciju vode dva trenera. U našem slučaju to bi bili Amar Osim i Husref Musemić, ali to je skoro pa nemoguća misija kod nas u BiH.

U svakom slučaju bit će zanimljivo pratiti dešavanja u NSBiH do kraja godine. Pred predsjednikom Elvedinom Begićem i Izvršnim odborom NSBiH je mnogo posla, a pred selektorom i Zmajevima zadatak da iz drugog pokušaja izbore plasman na Europsko prvenstvo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije