Bh. trener iz Bundeslige: 'Huseinbašić je ono što nam treba, Demirović se mora znati iskoristiti'

1
A. Vatreš
Bh. trener iz Bundeslige: 'Huseinbašić je ono što nam treba, Demirović se mora znati iskoristiti'
Foto: DPA / Mersad Selimbegović

Mersad Selimbegović (41) jedan je od rijetkih bh. fudbalskih stručnjaka koji ima priliku graditi trenersku karijeru u Njemačkoj.

Nakon četiri sezone provedene na klupi Jahn Regensburga, ovaj bivši igrač rodom iz Rogatice krajem prošle godine preuzeo je Hansu Rostock, koja se takmiči u 2. Bundesligi, popularnoj 'Zweitei'.

Prevelike oscilacije

I u ovom slučaju je Selimbegovića dočekao težak zadatak, da ovaj veoma popularni njemački klub ostavi u ligi. Početak je bio težak (pobjeda, dva remija i četiri poraza u prvih sedam utakmica), ali se situacija okrenula u korist bh. trenera i njegovog tima u posljednjem kolu, kada je uspio slaviti veliku gostujuću pobjedu nad glavnim konkurentom Eintracht Braunschweigom (0:1). Ona ga je dovela na 16. mjesto, koje vodi u doigravanje za opstanak, s bodom manje u odnosu na Kaiserslautern u sigurnoj zoni.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Govoreći za portal Radiosarajevo.ba, Selimbegović je iznio utiske iz dosadašnjeg perioda na klupi tima iz Rostocka.

"Ne ide to onako kako sam ja zamišljao i kako smo očekivali. Nekoliko utakmica nismo imali sreće, dok smo u nekoliko zakazali. Jednostavno imamo prevelike oscilacije, ali se nadam da će ova posljednja pobjeda to promijeniti", rekao je Selimbegović za Radiosarajevo.ba.

Mersad Selimbegović

Borba za opstanak nije ništa novo za Selimbegovića. Stoga se s tim pritiskom nosi vrlo dobro, iako je sada u većem klubu.

"Ja sebi nikad ne dozovljavam da me taj pritisak dotiče. Imam očekivanja od sebe i ekipe, a ako to ne ispunite, onda je normalno da se pojavljuje taj neki pritisak. Mislim da se dobro nosim s tim. Osjeti se naravno razlika između Rostocka i Regensburga, ali što se mene tiče, to je dio ovog posla. Ako hoćete da dođete na neki nivo na kojem smo mi ili da se penjete dalje, morate se svakodnevno suočavati s pritiskom. Od toga ne možete pobjeći. Samo je pitanje kako vi to sebi postavite, kao izazov ili kao pritisak".

Sve moguće

Okrenuli smo se potom predstojećem baražu za EURO 2024, u kojem reprezentaciju Bosne i Hercegovine očekuje duel s Ukrajinom (21. mart). Pitali smo Selimbegovića kakve su nam šanse i imamo li se čemu nadati.

"Imamo pravo da se nadamo, zašto da ne. Nema ekipe na svijetu koja se ne može pobijediti, ali za to morate da investirate više od 100 posto. Stadion će, kako sam vidio, biti ispunjen, a nadam se da će ekipa biti dobro pripremljena i da ćemo iskoristiti to što igramo na domaćem terenu. Bitno je da nametnemo neki svoj ritam, da njima ne dadnemo neke prevelike prilike i slučajno ne primimo neki rani gol. Jedanaest na jedanaest, sve je moguće".

Baraž za UEFA EURO 2024: Ulaznice za meč BiH - Ukrajina rasprodane!

Baraž za UEFA EURO 2024: Ulaznice za meč BiH - Ukrajina rasprodane!

Ako bi prošli u finale (26. mart), Selimbegović je uvjeren kako bi sigurno i izborili plasman na EP, kojem će domaćin biti Njemačka.

"Mogu misliti kakva bi se atmosfera stvorila ako bi uspjeli preći prvu prepreku... Ja sam siguran ako pređemo prvu da ćemo preći i drugu, ali sad se prvo treba skoncentrisati na Ukrajinu. Svi bitni igrači su u dobroj formi, tako da sam jako pozitivan što se toga tiče".

Otkrio nam je i kako mu izgledaju Zmajevi pod vodstvom novog selektora Save Miloševića.

"U prvoj utakmici bilo je jako dobrih stvari. U ovim drugim je malo više miksao, probao, vjerovatno da stekne dojam i pripremi se za ove utakmice baraža. Teško je nešto reći iz tih utakmica koje rezultatski nisu imale neki značaj. Mislim da je on tu probao da nađe tih najboljih 15-16 za ovaj meč koji sada slijedi".

Fudbalska reprezentacija BiH

Zmajevi će u baražu biti jači za veznjaka Kolna Denisa Huseinbašića, kojeg je Selimbegović svojevremeno pokušao dovesti u Regensburg i jako dobro je upoznat s njegovim kvalitetima. Smatra kako će naš državni tim itekako profitirati s njim.

"Apsolutno. Igrači njegovog tipa, koji igraju tako intenzivan fudbal u Bundesligi, ono su što našoj reprezentaciji fali. Njegov intenzitet igre i pokretljvost u veznom redu će nam jako dobro doći. Ja sam prije godinu, dvije rekao da ćemo ga dobiti. Malo je potrajalo, ali to se ipak dogodilo. Jako me obradovala vijest da je sada tu i radujem se da smo dobili takvog igrača koji može da igra na više pozicija i koji je prava radilica. Baš ono što nam je trebalo".

Igrač od kojeg se mnogo očekuje u baražu je Ermedin Demirović, koji igra sezonu karijere u dresu Augsburga.

"Moramo ga iskoristiti na mjestu na kojem je najbolji. To je sad ovo što igra u Augsburgu. Način na koji Augsburg igra njemu odgovara. To je aktivni fudbal, gdje je puno akcije i gdje se često pravi pritisak na zadnju liniju, odakle on često profitira. Svi njegovi golovi su iz tih nekih situacija gdje je brza tranzicija. To me isto raduje jer je bitno da imamo igrače koji su u stanju da zabiju gol. Svih 90 minuta zapravo radite za tu jednu akciju da zabijete gol i to je ono najteže u fudbalu. Imamo mi još aduta koji u svako doba mogu zabiti gol, to je jako bitno", dodao je Selimbegović za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije