Bez gostujućih navijača između Hrvatske i Srbije?

Radiosarajevo.ba
Bez gostujućih navijača između Hrvatske i Srbije?


Nogometne reprezentacije Srbije i Hrvatske vjerovatno neće imati podršku svojih navijača na međusobnim gostujućim utakmicama kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014. pišu regionalni mediji.

Činjenica je da dvadeset godina nakon raspada zajedničke države vrijeme nije utjecalo na smanjenje netrpeljivosti ove dvije navijačke skupine. Sa druge strane huliganstvo uzima sve veći mah na ovim prostorima, a spojivši ove dvije stavke u savezima Srbije i Hrvatske, ali i krovnoj evropskoj (UEFA) i svjetskoj (FIFA) kući s pravom imaju razloga za brigu.

"Još je rano, ali sigurnost gostujućih navijača biti će najveći problem. UEFA i FIFA ništa ne prepuštaju slučaju, pa je moguće očekivati zabranu prisustva gostujućih navijača", rekao je Zorislav Srebrić generalni sekretar Nogometnog saveza Hrvatske, a prenosi Kurir.

Naše istočne komšije smatraju da su to sve spekulacije i da je prerano o tome govoriti.

"Taj meč je predaleko da bismo mogli nešto ozbiljno da kažemo o njemu. Priče o tome da će Srbima biti zabranjen ulazak u Hrvatsku i obrnuto sada su samo obične spekulacije, a ja ne želim o tome da pričam. Ko zna šta će biti do tada", rekao je za Kurir komesar za bezbednost Fudbalskog saveza Srbije.

Prema pisanju Daily Recorda, a prenosi index.hr, nogometni savezi ove dvije zemlje već su se dogovorili da u međusobnim susretima ne bude gostujućih navijača.

Srbijanci ne žele na Poljud

Portal mondo.rs donosi tekst sa temom gdje bi bilo teže reprezentaciji Srbije igrati gostujuće utakmice protiv Hrvatske u Zagrebu ili Splitu. Kako još uvijek nije poznato u kojem će se gradu igrati utakmica  22. marta 2013., ovaj portal je ponudio anketu u kojoj preko hiljadu ljudi smatra da bi na Poljudu bilo teže, dok nešto više od tri stotine anketiranih misli da bi paklenija atmosfera bila na Maksimiru.

Podsjećamo, ove dvije reprezentacije našle su se u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2000. godine. Pogledajte kakva je napetost bila u odlučujućoj utakmici za odlazak na EURO 2000. u Zagrebu 9. oktobra 1999. godine.

"S njima nismo htjeli igrati na samom početku ili kraju kvalifikacija kako bismo izbjegli sve tenzije koje te utakmice nose sa sobom", rekao je za index.hr selektor Hrvatske Slaven Bilić po završetku sastanka na kojem je dogovoren raspored utakmica kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2012. godine.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije