Bern u strahu: Stižu Zvezdine "Delije", moguć sukob s albanskom dijasporom

J. M.
Bern u strahu: Stižu Zvezdine "Delije", moguć sukob s albanskom dijasporom
Foto: Blick / Navijači Crvene zvezde

Večeras se u Bernu igra prva utakmica play-offa kvalifikacija za Ligu prvaka između Young Boysa i Crvene zvezde. Najavljen je dolazak nekoliko hiljada "Delija", najvatrenijih navijača Zvezde što je upalilo alarm u ovom švicarskom gradu.

Danima se napumpava atmosfera čemu su doprinos dali tabloidi u Švicarskoj i Srbiji. Beogradski listovi objavili su lažne vijesti da će svi navijači Zvezde, koji se nađu izvan bloka za gostujuće "tifose", biti izbačeni sa Stade des Suisse.

S druge strane, švicarski tabloidni mediji poručili su igračima Young Boysa da "igraju za Xherdana Shaqirija", švicarskog reprezentativca iz Đakovice koji je obilježio duel sa selekcijom Srbije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Ono što se zna je da je Young Boys stavio bivšem europskom prvaku na raspolaganje 2.000 ulaznica što je daleko manje od interesa Zvezdaša.

Očekuje se da će na gradskim ulicama i ispred stadiona biti daleko više navijača Zvezde što otvara mogućnost sukoba s brojnom kosovskom i albanskom dijasporom u Švicarskoj.

Reto Neuse, direktor za sigurnost policije u Bernu za Blick je izjavio da su snage reda stavljene u najviši stupanj pripravnosti.

I pored svega strahuje se da će navijači Zvezde izazvati incident kao prošle sezone u Salzburgu zbog čega su dvije utakmice grupne faze Lige prvaka igrali bez podrške navijača u gostima.

Građanima Berna još su svkeža sjećanja na prošlogodišnje gostovanje zagrebačkog Dinama u ovom gradu, kada su Bad Blue Boysi maltretirali prolaznike i skandirali nacističke parole. Također, 2004. godine, kada su također igrali Young Boys i Crvena Zvezda, "Delije" su neselektivno napadali prolaznike te bacali petarde i flaše u masu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije