Berlin slavi uspjeh Uniona: "Da se naježiš" uz klupsku himnu u izvođenju Nine Hagen

J. M.
Berlin slavi uspjeh Uniona: "Da se naježiš" uz klupsku himnu u izvođenju Nine Hagen
Twitter / Ludnica u Berlinu nakon utakmice s Stuttgartom

U revanš utakmici baraža za popunu Bundeslige, Union iz Berlina na svom terenu odigrao je 0:0 s Stuttgartom i tako, nakon 2:2 u prvoj utakmici, izborio plasman u najkvalitetniji razred njemačkog fudbala.

To je najveći uspjeh kultnog kluba sa stadiona "An der Alten Försterei" koji je oduvijek okupljao "berlinsku raju", pogotovo u vrijeme bivšeg DDR-a.

U ponedjeljak za ulazak u Bundesligu igra klub koji su bukvalno dali krv da ga spase

Tada je Union uživao ugled opozicionog kluba koji je bio u nemilosti države i partije za razliku od režimskih komšija - višestrukog prvaka Dynama.

Padom berlinskog zida Dynamo je pao u nierazerdna takmičenja, a radnički Union dugo godina održavao se u 2. Bundesligi. Sada je ostvario plasman u Bundesligu, gdje će ponovo biti akter berlinskog derbija – ovaj put protiv Herthe.

Za Union su oduvijek navijali buntovni, slobodoumni, ugledni građani onoga što se nekad zvalo Istočni Berlin. Jedna od njih je čuvena njemačka rokerka Nina Hagen koja je voljenom "željeznom" klubu podarila prelijepu himnu.

Himna je izvedena prvi put 14. novembra 1998. godine, a naročito je upečatljivo djelovala na finalu Kupa Njemačke 2001. godine kada je Union poražen od Schalkea. "Eisern Union!" će večeras i narednih dana odzvanjati berlinskim Köpenickom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije