Belgijanci o BiH: Imaju neka zarasla brda koja liče na piramide

Anadolija
Belgijanci o BiH: Imaju neka zarasla brda koja liče na piramide
/ printscreen
Belgijski mediji su, pred meč njihove fudbalske reprezentacije protiv Bosne i Hercegovine, analizirali našu zemlju.

U opsežnoj analizi koju su uradili novinari belgijskog portala 'Sporza' navodi se da je i Zlatan Ibrahimović mogao, prije nego je zaigrao za reprezentaciju Švedske, igrati u dresu BiH jer je, kako navode, njegov otac porijeklom iz BiH, a i Zlatan je na početku karijere izrazio želju da igra u bh. timu.

Također dodaju kako ova balkanska zemlja ima rijeku koja se također zove Bosna, te napominju kako se većina prezimena u Bosni i Hercegovini završava na "ić".

Belgijski novinari pišu kako Bosna i Hercegovina nikada nije osvojila medalju na Olimpijskim igrama, ali dodaju kako je ekipa BiH u sjedećoj odbojci osvojila veliki broj medalja.

Dodaju kako BiH ima Oskarovca Danisa Tanovića čiji je film 'Ničija zemlja' dobitnik najveće filsmke nagrade 2001. godine.

Naglasili su isto tako kako su 1984. godine u Sarajevu održane Zimske olimpijske igre, dodajući kako se BiH danas sastoji od dva entiteta.

Pomenuli su i kako u BiH postoje piramide, naglasivši da to nisu one iz Egipta nego, kako su naveli, "neka zarasla brda koja liče na piramide".

Napominju i kako BiH ima predstavnike u najjačoj košarkaškoj ligi u svijetu, NBA.

"Vjerovatno ste čuli za Mirzu Teletovića. Trenutno igra u NBA ligi", navodi se u tekstu te dodaju kako BiH ima i nekoliko poznatih golgetera, posebno ističući Edina Džeku.

"Večeras 'Crveni đavoli' trebaju paziti na ovog čovjeka. Džeko je prava mašina", naveli su belgijski novinari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije