Barcelona protiv statistike i tradicije

Radiosarajevo.ba
Barcelona protiv statistike i tradicije

Manchester United nikad nije poražen u finalima europskih kupova, a u dosadašnjim je susretima uspješniji od Barcelone.

Dugoočekivani dvoboj Manchester Uniteda i Barcelone u finalu Lige prvaka u Rimu snažno podsjeća na finale Lige prvaka 1994. kad se u Ateni s Barcelonom susreo Milan. Te je godine Barca igrala spektakularan nogomet i u domaćem prvenstvu zabila 91 gol, dok ih je Milan u Italiji postigao mizernih 36 (i osvojio naslov!).

I ove sezone katalonski je klub taj koji je pružao najljepši nogomet, dok je Manchester United igrao "tek toliko koliko mu treba" da se okiti još jednom domaćom titulom i stigne do finala Lige prvaka. Ekipa Pepa Guardiole postigla je čak 104 gola u Primeri, 36 više od Uniteda, čija je odbrana međutim znatno stabilnija od Barcelonine, baš kao i Milanova prije 15 godina (u ligi primili svega 15 golova).

Dodatni poražavajući podatak za Barcu je prisilno odsustvo većine njenih odbrambenih igrača, počevši od kažnjenih Alvesa i Abidala do već 12 mjeseci ozlijeđenog Gabriela Milita. Ni drugi povremeni stoper, Rafael Marquez, nije na raspolaganju zbog povrede, pa će sredinu obrane sačinjavati Pique i Toure.

Dupla prednost Uniteda

Na strani Uniteda su dvije tradicije, u međusobnim odmjeravanjima i u susretima u finalu. Ako izuzmemo europske Superkupove, United je podigao svaki trofej kojemu se primakao. Bilo u produžetku protiv Benfice 1968., u sudijskoj nadoknadi s Bayernom 1999. ili na jedanaesterce 2008. s Chelsaeajem, Vragovi su izašli kao pobjednici u sva tri finala Lige i Kupa prvaka. Uspješni su bili i protiv Barceloninog Dream Teama u finalu Kupa kupova 1991.

Ni Alex Ferguson nikad nije poklekao u euro-finalu, jer je osim tri trofeja s Unitedom osvojio i Kup kupova 1983. s Aberdeenom pobijedivši jednog Real Madrida.

Ukupan euro-bilans ovih klubova iznosi dvije pobjede Barcelone, tri Manchestera i četiri neriješena, a razlika pogodaka je 15:14 u katalonsku korist zbog onih obilnih 4:0 iz jeseni 1994.

Što se euro-trofeja tiče, United ima tri Lige prvaka, jedan Kup kupova i dva Superkupa, a Barcelona dvije Lige prvaka, četiri Kupa kupova, dva Superkupa i tri Kupa sajamskih gradova (danas Uefa).

Sve evropske trofeje u Fergusonovoj eri Manchester United osvojio je preskočivši na putu Barcelonu.

Prvog se trofeja Ferguson u Unitedu domogao baš protiv Barcelone, koju je njegova ekipa savladala sa 2:1 u finalu Kupa kupova 1991. u Rotterdamu. Liga prvaka 1999. imala je za United jak okus Barcelone. Prvo su ova dva sastava u grupi odigrala dva spektakularna remija 3:3, što je Unitedu bilo dovoljno za prolaz, a Barci ispadanje.

I prošle je godine Vragovi su do trofeja došli preko Barcelone, koju je preskočila u polufinalu s 0:0 i 1:0.

U sezoni u kojoj je Fergusonov Aberdeen branio naslov u Kupu kupova, 1983./84., United je došao na korak do finala tog takmičenja nakon što je u četvrtfinalu prošao Barcelonu s ukupnih 3:2. U polufinalu, međutim, ispao je od Juventusa primivši odlučujući pogodak u 87. minuti uzvrata u Torinu (1:1 i 1:2).

U srijedu je na rasporedu četvrti čin borbe za trofeje Fergusonovog Uniteda i Barcelone. Ko zna hoće li se napokon nešto promijeniti u raspletu, koji je dosad uvijek bio povoljan za momke s Old Trafforda.

Posljednje finale u srijedu

Rim će po četvrti put biti domaćin finala Kupa/Lige prvaka, ali posljednji put u srijedu. Od 1956. godine finale ovog takmičenja igra se u srijedu, ali od iduće sezone i finala koje će se igrati u Madridu, utakmice će se igrati u subotu.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije