Barcelona je novi prvak Evrope u fudbalu

Radiosarajevo.ba
Barcelona je novi prvak Evrope u fudbalu
/ FOTO: EPA/Radiosarajevo.ba

Fudbalski klub Barcelona fudbalski je prvak Evrope za sezonu 2014/15. Blaugrana je u večerašnjem finalu odigranom u Berlinu, savladala tim Juventusa i tako peti put u historiji osvojila najvažniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Rezultat je bio 3:1, a pobjeda španskog velikana sasvim je zaslužena.

Agresivno je krenuo Juventus na početku utakmice. Taktika trenera torinskog sastava Massimiliana Allegrija bila je da visoko postavljenim veznim redom u startu opstruira napade protivnika, ali zar Barcelona ne bi bila to šta jeste da se svakim problemom na terenu ne iznese na sebi svojestven način.

Ivan Rakitić zabio, Barcelona povela (VIDEO)

Nakon početnih problema, svega četiri minute bile su im dovoljno da potpuno preuzimu kontrolu nad mečom i zabiju pogodak za vodstvo. Strijelac je bio Ivan Rakitić nakon lijepe akcije Neymara i Lionela Messija. 

Većina ekipa vodstvom bi se zadovoljila s obzirom na veliku važnost ovog dvoboja, ali nije tako bio večeras. Barca je napala snažno, prijetila je konstantno i samo zahvaljujući raspoloženom Gigi Buffonu, Stara dama je na veliki odmor otišla sa ''samo'' jednim golom minusa.

Suarez za titulu

No, bilo je jasno da će u nastavku morati višestruko bolje ukoliko žele doći u priliku da se bore za nešto. A drugo poluvrijeme donijelo je, kao i prvo, pregršt interesantnog fudbala shodno rangu najvažnijeg meča u evropskom klupskom fudbalu.

U nastavku je Barca ponovo krenula silovito, redale su se prilike, ali gola ponovo nije bilo, barem ne u mreži italijanskog giganta koji se nekad niza promašaja rivala u život vratio pogotkom Alvara Morate.

1:1 (VIDEO)

Igrao se 55. minut kada je nakon slabe reakcije odbrane Barcelone, Španac zabio za povratak na početak. Ali...

Suarez za novo vodstvo (VIDEO)

Bilo je to sve od Stare dame jer je katalonski div praktički u prvom narednom ozbiljnom napadu zabio za novo vodstvo. Pogodio je Luis Suarez u 68. minuti. Do kraja je Neymar zabio za 3:1, konačan rezultat ovog finala.

Juve više nije imao snage za novi pogodak pa je meč okončan rezultatom 3:1. Barcelona je, dakle, novi prvak Evrope. Reklo bi se sasvim zasluženo nakon svega što je ovaj tim pokazao tokom cijele sezone. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije