Barcelona i Manchester najbolji

Radiosarajevo.ba
Barcelona i Manchester najbolji

Prema podacima Instituta za nogometnu historju i statistiku (IFFHS) Manchester United i dalje je na prvom mjestu, na mjesečnoj tabeli najboljih svjetskih nogometnih klubova.

Vragovi nisu više usamljeni na prvom mjestu, koje sada dijele sa osvajačima Lige prvaka, ekipom Barcelone.

Manchester United i Barcelona se nalaze na prvom mjestu sa 315 bodova. Slijede tri engleska kluba (Chelsea, Liverpool i Arsenal), koji i po ovim kriterijima potvrđuju primat, kako u Evropi, tako i u svijetu, ali jako visoko se nalaze i dva ukrajinska kluba.

Pobjeda u Kupu UEFA-e je donijela Šahtaru iz Donjecka skok sa desetog na šesto mjesto, a odmah iza njihovih leđa su veliki ukrajinski konkurenti, igrači kijevskog Dinama.

Među deset najboljih su se ugurale i dvije južnoameričke ekipe, pa je tako argentinski Estudiantes de la Plata na osmom mjestu, dok je brazilski Gremio na desetom, a prošlog mjeseca je bio na 16.

Jedan od najvećih pomaka u gornjem dijelu liste su napravili nogometaši brazilskog Internacionala koji su 32. mjesto preoblikovali u šesnaesto, dok su njihovi sunarodnjaci, Cruzeiro, došli na 17. sa 45.

Od pada zabilježit ćemo jedanaesto mjesto Boca Juniorsa, koji su prije trideset dana bili četvrti, dok je, naprimjer, Roma pala sa 17. na 29.

IFFHS lista najboljih svjetskih nogometnih klubova, juni 2009.

1. (2.) Barcelona (Španija) 315 bodova
1. (1.) Manchester United (Engleska) 315 bodova
3. (3.) Chelsea (Engleska) 276
4. (6.) Liverpool (Engleska) 248
5. (5.) Arsenal (Engleska) 247
6. (10.) Šahtar (Ukrajina) 245.5
7. (7.) Dinamo Kijev (Ukrajina) 234.5
8. (11.) Estudiantes de la Plata (Argentina) 232
9. (8.) Hamburg (Njemačka) 228
10. (16.) Gremio (Brazil) 222

Listu možete pogledati ovdje

totalsport/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije