Barcelona i Inter među šesnaest najboljih

Radiosarajevo.ba
Barcelona i Inter među šesnaest najboljih

Nakon odigranog posljednjeg kola u Ligi prvaka, poznato je preostalih osam putnika u osminu finala.

Pobjedom protiv Liverpoola 2:1 u 6. kolu E skupine Lige prvaka, Fiorentina je osigurala prvo mjesto u toj skupini. Fiorentina je do trijumfa na Anfieldu stigla potpuno zasluženo jer je bila bolja i opasnija ekipa, iako je nakon prvih 45 minuta semafor pokazivao 1:0 za domaće. Slobodni udarac u 43. minuti s desne strane izveo je kapetan Steven Gerrard, a Izraelac Yossi Benayoun je glavom odlično naciljao suparnički gol. Alberto Gilardino poslužio je u 63. minuti Martina Jørgensena koji je izjednačio na 1:1, dok je u drugoj minuti sudijske nadoknade Gilardino precizno pogodio Cavalierijev gol i veliko slavlje Italijana.

Redsi su nastup u skupini okončali sa 7 bodova, te dva domaća poraza, od Lyona i Fiorentine, pa će nastavak sezone, što se europskih takmičenja tiče, provesti u Europa Ligi.

Uz Fiorentinu, što se znalo i prije zadnjeg kola, u osminu finala Lige prvaka ide i Lyon, koji je za oproštaj od skupine pred svojim navijačima na Gerlandu pobijedio mađarski Debrecen 4:0. Bosansko-hercegovački reprezentativac Miralem Pjanić ušao je u igru u Lyonovoj momčadi u 29. minuti, pri vodstvu ''lavova'' 1:0 nakon pogotka Gomisa u 25. minuti. Pjanić je u 44. minuti iz slobodnog udarca asistirao Bastosu za povećanje vodstva, a Bastos je Pjaniću ''vratio'' asistenciju u 59. minuti, pa se Pjanić udarcem iz blizine i sam upisao u strijelce za 3:0. Zadnji gol na utakmici postigao je Cissokho u 77. minuti.

http://www.youtube.com/watch?v=nD4h5x6U-QM&feature=player_embedded


Tabela: 1. Fiorentina 15, 2. Lyon 13, 3. Liverpool 7, 4. Debrecen 0

Inter je na San Siru pobijedio ruski Rubin iz Kazanja 2:0, a najveće zasluge za takav ishod pripadaju napadaču milanske ekipe Mariju Balotelliju, koji je asistirao Kameruncu Samuelu Eto'u za prvi pogodak, a sam je zabio drugi.

Gostovanje u Kijevu počelo je jako loše za branitelja naslova evropskog prvaka Barcelonu, budući da je Dinamo poveo već u 2. minuti. Milevskij je postigao jedan od najbržih pogodaka kijevskog tima u istoriji Lige prvaka. Barcelona je, ipak, uzvratila u 33. Ibrahimović dodao za Messija, ovaj za Abidala, a Francuz je s lijeve strane uputio niski centaršut koji je Xavi Hernandez spretno pospremio u mrežu. Lionel Messi u 86. minuti još jednom je podsjetio zašto je nedavno primio zlatnu loptu France Footballa. Briljantno je izveo slobodni udarac iskosa s desne strane, te postigao lijep pogodak za pobjedu Barcelone 1:2. Katalonci su završili kao prvi u skupini F sa

Tabela: 1. Barcelona 11, 2. Inter 9, 3. Rubin 6, 4. Dinamo Kijev 5

U direktnom obračunu za osminu finala nogometne Lige prvaka u skupini G, Stuttgart je na svojoj Mercedes-Benz Areni svladao Unireu 3:1. Stuttgartu su trebala tri boda da prestignu Rumune, a u džepu su ih imali gotovo i osigurane nakon uvodnih 11 minuta utakmice. Naime, već tada je na semaforu bilo 3:0 nakon što su se na listu strijelaca upisali Marica, Träsch i Pogrebnjak. Konačnih 3:1 postavio je Semendo nakon grube greške Boke koji je loše ispucao loptu.

Pogotkom Kanoutea s bijele točke iz osme minute Sevilla je svladala Rangerse 1:0, i tako došla 13. boda i potvrde prvoga mjesta u grupi.

Tabela: 1. Sevilla 13, 2. Stuttgart 9, 3. Unirea 8, 4. Rangers 2

Na krajnje nevjerojatan način Standard je izborio Europa ligu - pogotkom svog golmana Sinana Bolata u petoj minuti nadoknade utakmice koju je sudija produžio četiri minute. Doslovno posljednje sekunde curile su u Liegeu gdje je domaćin zaostajao 1:0 nakon pogotka Jeremaina Lensa za AZ Alkmaar iz 42. minute. Nije mu bilo teško s jednog metra svladati kasnijeg heroja utakmice nakon ubacivanja s lijeve strane.

Sve do posljednje akcije na utakmici AZ je imao osiguranu Europa ligu, a onda je za njih uslijedio šok. Na ubacivanje s desne strane najviše je skočio čuvar mreže belgijske ekipe i glavom prevario kolegu Sergija Romera na drugoj strani. Udarac je završio tik ispod stative na, za Argentinca, nebranjivom mjestu za 1:1 i oproštaj Nizozemaca od Europe.

Jedini pogodak u Ateni na susretu Olympiacosa i pomlađenog Arsenala pogodio je Leonardo u 47. minuti. Menadžer engleskog tima Arsene Wenger izveo je na teren u Grčkoj ekipu čiji je prosjek godina iznosio 21, budući da je prvo mjesto skupine londonski sastav već prije osigurao.

Pomogao je time treneru Olympiacosa Zicu i jedinom strijelcu na utakmici koji je osvojio jednu loptu oko centra, okomito se sjurio prema golu Lukasza Fabianskog i prevario poljskog golmana.

Tabela: 1. Arsenal 13, 2. Olympiacos 10, 3. Standard 5, 4. AZ Alkmaar 4

sportskenovosti.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije