Barbarez: Trebamo igrati pametno i strpljivo

Radiosarajevo.ba
Barbarez: Trebamo igrati pametno i strpljivo

Sergej Barbarez bivši je bosanskohercegovački reprezentativac, nekada igrač Borussije, HSV-a i Bayer Leverkusena bio je prisutan na staduonu Luz u Lisabonu gdje su Portugalci slavili minimalnu pobjedu protiv reprezentativaca Bosne i Hercegovine.

"Naša igra prema naprijed nije bila na zavidnoj razini. Imamo jako puno dobrih ofanzivnih igrača, ali mislim da nam je nedostajalo malo više hrabrosti. Pokazali smo da ih možemo pritisnuti, ali nismo imali dobru završnicu", rekao je bivši kapetan našeg nacionalnog tima.

Ipak jedan od najomiljenijih igrača koji su nosili dres sa grbom naše reprezentacije vjeruje da BiH unatoč deficitu od jednog gola može otići na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi iduće godine.

"Ovo je rezultat koji se može nadoknaditi, ali moramo pametnije odigrati. Istina je da smo trebali zabiti taj gol, ali možda smo sačuvali sreću za srijedu", smatra Barbarez.

Mostarac je iznio svoju viziju kako trebamo igrati u Zenici.

"Trebamo igrati pametno, s mnogo strpljenja, moramo misliti na defenzivu. Portugalci su u subotnjoj utakmici pokazali da imaju velikih problema u obrani i to trebamo iskoristiti. Moramo igrati s mnogo dodavanja, po zemlji, svoju prepoznatljivu tehničku igru. Nikako ne smijemo srljati po gol, jer ako nam Portugalci zabiju, bit će gotovo nemoguće preokrenuti s tri pogotka. Mislim da bi odličan scenarij bio da dođemo do produžetka. Jako će nam nedostajati Muratović, Spahić i Rahimić, teško je zamijeniti tako dobre igrače. Ali, uz fanatično navijanje u Zenici sve je moguće", rekao je Barbarez.

Sušić: Rizično je da Pjanić i Misimović igraju zajedno

Najbolji nogometaš Bosne i Hercegovine svih vremena Safet Sušić je utakmicu u Lisabonu gledao u svom domu u Parizu.

"Bili su, u najmanju ruku, ravnopravan protivnik Portugalu u Lisabonu, a to nije mala stvar. Osim prvih tridesetak minuta, kada su Portugalci, među kojima se osjetilo neigranje Ronalda, dosta lako dolazili do našeg šesnaesterca, ostali dio meča igrali smo dosta dobro. Neko će možda reći da Portugalci nisu bili na nivou, da su igrali slabo. Ne mislim da je tako. Jednostavno, nismo im dozvolili da se razmašu, a to može samo kvalitetna ekipa kakva je BiH", rekao je Sušić u telefonskom razgovoru za Dnevni avaz.

Bivši igrač Sarajeva je svjestan da će biti teško bez Rahimića, Muratovića i Spahića.

"To je ogroman hendikep za nas. Međutim, vjerujem da će selektor Miroslav Blažević pronaći adekvatne zamjene. Imamo realnu šansu da izbacimo Portugal, pogotovo ako ponovimo igru iz posljednjih petnaestak minuta meča u Lisabonu. Vjerujem u Zmajeve. Zna Ćiro kako, mada mu nije lako. Mnogi bi željeli da zajedno igraju Misimović i Pjanić, a to je previše rizično", smatra Sušić koji je dodao i to da vjeruje kako će Portugalci u Zenici igrati na kontranapade.

Pape šansu našeg nacionalnog tima vidi u prekidima i naglašava da imamo odlične šutere Misimovića, Salihovića i Pjanića, a da gol gostiju vrlo lako mogu ugroziti Džeko, Muslimović i Ibišević koji su odlični u skoku.

sportal.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije