Balkanski kup bez klubova iz BiH i Hrvatske?

Radiosarajevo.ba
Balkanski kup bez klubova iz BiH i Hrvatske?

Prvi sastanak za osnivanje Balkanskog kupa trebao bi da se održi u Sofiji 17. novembra. Osnovana asocijacija klubova bi bila bez klubova iz BiH i Hrvatske.

Prema prvim idejama asocijacija bi imala Skupštinu u kojoj bi svih 16 klubova bilo ravnopravno, a pronašli bi se "mehanizmi" da nema nadglasavanja. Asocijacija bi imala sekretarijat i predsjedništvo, čije bi sjedište bilo u Sofiji.

Na sastanku će biti razmatrana i ideja zajedničkog takmičenja, a poći će se od toga da za kratko vrijeme nije moguće organizovati pravu Balkansku ligu jer se ne zna šta bi bilo sa domaćim ligama. Nije napravljen ni dogovor sa nacionalnim savezima i UEFA-om, a postoji i problem sa terminima. Zato će biti predloženo osnivanje Balkanskog kupa.

Darko Ljubojević, potpredsjednik Komiteta za normalizaciju odnosa u Fudbalskom savezu BiH navodi da ne zna pravi razlog "preskakanja" klubova iz BiH i Hrvatske, ali sluti da je osnovni problem strah od bezbjednosti i odnosa između Srbije, BiH i Hrvatske.

“Pomalo sam zatečen ovom informacijom, a pogotovo time što nema klubova iz BiH i Hrvatske. Već duže vrijeme postoji priča o formiranju Balkanske lige, ali prvi put čujem da u njoj nisu planirani klubovi iz ove dvije države. Siguran sam da je ovo vrlo dobra ideja i da samo formiranjem ovakvog tipa takmičenja fudbal konačno može da krene naprijed na ovim prostorima. Novo takmičenje donijelo bi mnogo svima. Klubovima, igračima, navijačima, gledaocima, ali i privuklo nove sponzore, što je vrlo važan faktor”, rekao je Ljubojević.

 “Pretpostavljam da je to osnovni razlog. Inače, ne vidim nijedne druge osnove po kojim bi bili izostavljeni klubovi iz ovih država. Naprotiv, mislim da bi neki klubovi iz ovih država donijeli kvalitet više novoformiranoj ligi”, ističe Ljubojević.

Asocijacija bi trebalo da okupi po tri najbolja kluba iz svake zemlje, a kao sigurni učesnici za sada su poznati: CSKA Sofia, Levski, Lokomotiva, Crvena zvezda, Partizan, Vojvodina, Olimpiakos, Panatinaikos, PAOK, Galatasaray, Fenerbahce, Bešiktas, Steaua, Dinamo Bukurešt, Cluj.

Klubovi bi dobili nadoknadu za učešće u takmičenju, premirana bi bila svaka pobjeda kao i prolaz u sljedeću rundu takmičenja. Pobjednik Kupa bi osvajao veliku novčanu nagradu. Asocijacija bi plaćala sve troškove za službena lica, delegate i sudije.

Klubovi bi zarađivali na ulaznicama, a prihod od marketinga bi se dijelio tako što bi klubovi dio marketinškog prostora ustupali asocijaciji. TV prava bi bila centralizovana i prihod od njih bi se također dijelio između asocijacije i klubova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije