Duško Bajević za Radiosarajevo.ba: Uskoro dolazim u Sarajevo na razgovor

A. Sokolović
Duško Bajević za Radiosarajevo.ba: Uskoro dolazim u Sarajevo na razgovor
Foto: EPA-EFA / Duško Bajević ima veliki plan

Ne treba žuriti s odlukom o novom selektoru, ali što se mene tiče tu sam, želim pomoći Zmajevima. Doći ću tokom decembra u Bosnu i Hercegovinu, u Sarajevo, i razgovarat ćemo. Samo polako, moramo se izvući iz ove krize. 

To je za Radiosarajevo.ba iz Grčke kazao Duško Bajević, koji prema našim saznanjima iz Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, kotira kao prvi kandidat za selektora i nasljednika Roberta Prosinečkog

Poznato s kim Zmajevi igraju na otvaranju Eura ukoliko izbori nastup

Bosna i Hercegovina, ukoliko izbori Euro kroz doigravanje Lige nacija, igrat će u grupi E zajedno sa Španijom, Poljskom i Švedskom. Poznat je i prvi potencijalni protivnik Zmajeva na otvaranju Eura ukoliko izbore nastup na prvenstvu. Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, u slučaju da se preko baraža plasira na Europsko prvenstvo 2020, igrat će u grupi zajedno sa Španijom, Poljskom i Švedska.

Bajević je i kao nogometaš bio poprilično oprezan, nikada nije žurio sa izjavama, ali ono što je veoma bitno u ovom trenutku - bivša zvijezda FK Veleža odlično poznaje sadašnju generaciju, a i viđali smo ga na utakmicama BiH na Grbavici protiv Armenije (2:1) na otvaranju kvalifikacija za Euro 2020, koje su završene debaklom.

"Ne bih komentirao igru. Iz NSBiH još nisam dobio zvaničan upit, bilo je razgovora, na koja još nisam zvanično odgovorio. I ja bih volio da Bosna i Hercegovina ode na Euro, ali sve ćemo o tome moći analizirati kada dođem u  Sarajevu. Ne bih volio sada iz Grčke da bilo šta govorim više", dodao je Bajević. 

Jedan od naših najboljih trenerskih stručnjaka odlično kotira i među navijača BiH. Mnogi smatraju da je upravo Bajević idealni izbor za selektora koji bi Bosnu i Hercegovinu odveo na Europsko prvenstvo, preko Sjeverne Irske u prvom meču, pa kasnije, nadamo se, protiv boljeg iz duela Slovačka - Irska

"Lijepo je kada navijači o tebi pohvalno govore. Znam da bi i oni voljeli da BiH ode na Euro i sve ćemo učiniti da to i ostvarimo", dodao je Bajević za Radiosarajevo.ba, koji je član Odbora za posredovanje NSBiH u izboru selektora, a mnogi očekuju i novim selektorom.

S dodjele priznanja Dušanu Bajeviću  Parlamentarne skupštine BiHu zgradi  - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: S dodjele priznanja Dušanu Bajeviću  Parlamentarne skupštine BiHu zgradi   

Podsjetimo, Bajević posljednjih godina važnu ulogu igra i u Nogometnom savezu BiH, a jedan je od najzaslužnijih, uz Ivicu Osima, za spas bh. nogometa i izlazak iz krize, kada je FIFA zaprijetila sankcijama našem Savezu.

Bajević je igračku karijeru započeo u Veležu. Za Rođene je odigrao 322 prvenstvene utakmice i postigao 169 golova. U prvom timu Veleža je igrao od 1966. do 1975. godine, a onda odlazi u grčki AEK, s kojim je osvojio dvije titule šampiona Grčke. U Velež se vratio 1981.  i u ovom klubu je igrao do kraja karijere (1983.).

Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao 37 utakmica i postigao 29 golova. Bio je učesnik Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 1974. godine. 

Bajević je rekorder po broju postignutih golova u jednoj reprezentativnoj utakmici. U meču Jugoslavije protiv Venecuele postigao je pet pogodaka (14. juni 1972, Jugoslavija-Venecuela 10:0).

Nakon igračke započeo i vrlo uspješnu terenrsku karijeru.

Karijeru trenera počeo je u Veležu, s kojim je 1986. godine osvojio Kup Jugoslavije, tadašnji Kup Maršala Tita. U AEK se, kao trener, vratio 1988. godine i iste sezone je s ovim klubom osvojio titulu prvaka Grčke, prvu za AEK poslije 10 godina.

Kako je to moguće: U istoj grupi Eura zadnja dva svjetska i europski prvak?!

Joshua Kimmich, zvijezda Bayerna i reprezentacije Njemačke, jedan je od mnogih ogorčenih načinom na koji su složene grupe Eura 2020. Kimmicha to posebno dira jer je neposredno oštećen nebuloznim rasporedom reprezentacija u jakosne grupe, kojim su onda u istu grupu ubačene tri superjake nacionalne ekipe.

AEK je pod Bajevićevim vodstvom prvak Grčke bio još tri puta, uzastopno (1992, 1993, 1994.). Bajević je 1997. postao trener Olimpiyakosa, s kojim je iste sezone osvojio titulu prvaka Grčke, a 1999. „duplu krunu“, prvenstvo i Kup.

Poslije Olimpiyakosa kratko se zadržao u solunskom PAOK-u sa kojim je osvojio Kup Grčke 2001. godine. Poslije je u još dva navrata trenirao AEK i jednom Olimpijakos.

Bio je trener i beogradske Crvene zvezde, solunskog Arisa, kiparske Omonije kao i atinskog Atromitosa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije