Arsenal potpoio Villareala, Machester slavio u Portu

Radiosarajevo.ba
Arsenal potpoio Villareala, Machester slavio u Portu


Nakon 2-2 u prvom susretu na Old Traffordu, branitelj naslova nogometne Lige prvaka, Manchester United, uspio je svladati Porto na njegovom terenu i približiti se obrani naslova. Jedan bljesak ponajboljeg svjetskog igrača bio je dovoljan Manchesteru da postane prvi engleski tim koji je slavio na Portovom stadionu u Ligi prvaka i treći put uđe u polufinale ovog takmičenja zaredom, što je ujedno i klupski rekord.

Nakon 2-2 u prvom susretu na Old Traffordu logično je bilo za očekivati da United krene napadački i to im se isplatilo već u 6. minuti. Cristiano Ronaldo je sa više od 30 metara postigao rijetko viđeni pogodak, svoj drugi ove sezone u Ligi prvaka i, kako se pokazalo, dovoljan za prolaz "crvenih vragova".

Od prve minute Englezi su zagospodarili terenom, a i nakon pogotka Ronalda Manchester je bio bolja momčad. Dobrih dvadesetak minuta trebalo je domaćinima da se oslobode pritiska i tek u 25. minuti prvi put su zaprijetili golu Van der Sara, ali je udarac Lisandra Lopeza sa 16 metara bio preslab. Najbolju priliku prvog dijela promašio je Nemanja Vidić, kada je u 44. minuti nakon kornera sa samo dva metra prebacio gol.

Drugi dio protekao je u jalovoj inicijativi Porta koji nije uspio ozbiljnije zaprijetiti sve do 85. minute, kada je Lisandro sa 5-6 metara pucao ravno u golmana Manchestera. Ovo je inače prvi poraz Porta u susretima s engleskim klubovima u Kupu/Ligi prvaka. U dosadašnjih 11 zabilježili su 5 pobjeda i 6 neodlučenih rezultata.

Arsenal 'potopio' Žutu podmornicu

Nogometaši Arsenala pobijedili su na Emirates stadionu Villarreala 3-0 u uzvratnom dvoboju četvrtfinala Lige prvaka, slavivši tako ukupnu 4-1 pobjedu. U polufinalu će se londonski sastav sučeliti europskom prvaku Manchester Unitedu.

Španjolski sastav, koji je i u Primeri izgubio tri od posljednjih četiriju utakmica, načeo je Theo Walcott svojim drugim ovosezonskim pogotkom u Ligi prvaka u desetoj minuti. Prizemnu je loptu prema Fabregasu po dubini odigrao Emmanuel Eboue, Španjolac ju je samo prepustio do Walcotta, koji je izašao pred gostujućeg golmana Diega Lopeza i lijepim ga potkopavanjem prebacio za vodstvo domaćeg sastava.

Van Persie je u 60. minuti asistirao Emanuelu Adebayoru za njegov peti pogodak u pet ovosezonskih nastupa u Ligi prvaka.

Holanđanin je i sam zabio u 69. minuti iz jedanaesterca koji je zaslužio Theo Walcott iznudivši prekrašj u 16-ercu u duelu s Diegom Godinom.

Zbog prigovora je drugi žuti i isključujući crveni karton tom prilikom zaradio stoper gostiju Sebastian Eguren. Van Persieju je to bio četvrti gol u ovom izdanju Lige prvaka.

Arsenal je tako upisao i 24. utakmicu u nizu bez poraza u Ligi prvaka na svom terenu. Posljednji je put na gostovanju kod Arsenala slavio Chelsea šestog travnja 2004. godine na Highburyju, baš u uzvratnom dvoboju četvrtfinala. Bilo je 2-1 za sastav Claudija Ranierija, koji se plasirao tada u polufinale ukupnom 3-2 pobjedom. Osim toga, Wengerova je ekipa i petu domaću utakmicu ove sezone u Ligi prvaka apsolvirala bez primljenog pogotka. I prije tri sezone, tada u polufinalu Lige prvaka, Arsenal je bio bolji od Villarreala, i to ukupnim rezultatom 1-0.

sportskenovosti.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije