Anfieldom se ori 'You'll Never Walk Alone'

Radiosarajevo.ba
Anfieldom se ori 'You'll Never Walk Alone'
Liverpool i Villareal večeras igraju uzvratnu utakmicu polufinala Lige Europe.

Ulice Liverpoola potpuno su preplavljene crvenom bojom, a Redsi moraju stići prednost Villareala od jednog gola iz prvog susreta.

Pogledajte kako to izgleda kad se tribinama legendarnog Anfielda zaori "You'll Never Walk Alone".

Historija Anfielda

Anfield je nogometni stadion u Liverpoolu. Izgrađen je 1884., te je na njemu, do 1892. igrao nogometni klub Everton FC. Od tada, Anfield je dom Liverpool FC-a. Stadion ima četiri UEFA-ine zvjezdice, te se na njemu odigravaju i mnoge međunarodne utakmice, kao i utakmice engleske nogometne reprezentacije, te se na njemu igralo i europsko prvenstvo 1996. Ranije su na Anfieldu održavana i druga sportska natjecanja, kao boksački mečevi i teniski turniri.

Stadion ima četiri tribine: Spion Kop (često zvan i Kop) na kojem su tradicionalno smješteni najvatreniji navijači, Main Stand, Centenary Stand i Anfield Road, te ukupno ima 45,362 sjedećih mjesta. Najviše gledatelja, čak 61,905 bilo je na utakmici FA kupa protiv Wolverhampton Wanderers 1952. godine. Među znamenitosti stadiona spadaju i dvoja vrata nazvanih prema Liverpoolovim trenerima, Bobu Paisleyu i Billu Shanklyu. Iznad vrata Billa Shanklya je natpis You'll never walk alone, ime Liverpoolove himne.

Od dolaska novog predsjednika kluba, planira se preseljenje kluba na novi stadion u Stanley Parku koji bi trebao imati i do 25,000 više sjedećih mjesta. Stadion bi se gradio u neposrednoj blizini Anfielda, zbog čega bi se on morao rušiti. Otvaranje stadiona bilo je predviđeno 2011., međutim zbog financijskog stanja i neslaganja suvlasnika to je dovedeno u pitanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije