Anes Bešlija, zvijezda holandske reprezentacije: Žao mi je što nisam zaigrao za BiH

Semra Dzaferovic
Anes Bešlija, zvijezda holandske reprezentacije: Žao mi je što nisam zaigrao za BiH
Zvijezda holandskog futsala je Sarajlija Anes Bešlija.

Od prošle godine, Anes nastupa u holandskoj reprezentaciji u kojoj je već ostvario zapažene rezultate i postao miljenik narandžastog dresa i fanova reprezentacije.

Ovaj Sarajlija nastupa i za belgijski klub FS Gelko Hasselt koji se trenutno bori za prvo mjesto u ligi. Prošle godine igrao je u TPP Rotterdam, ali u Belgiji se, kaže Anes za Radiosarajevo.ba, fudbal igra mnogo brže i bolje.

Kada je obukao dres holandske reprezentacije, iste godine je odmjerio snage sa bosanskohercegovačkom reprezentacijom u malom fudbalu za koju je želio nastupati i za koju istinski navija. A kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo su se još odigrale i u njegovom rodnom gradu Sarajevu, u Zetri.

„Istina je da mi je želja bila igrati za BiH, naravno. To je ipak moja zemlja i uvijek će biti. Ali neke stvari nisu jednostavne kod nas, nažalost. Nudio sam se sam da igram za BiH i to nekoliko puta, ali nažalost od toga ništa nije bilo. Nakon što me je tri ili četiri puta preporučio neko iz BHF-a, zvao me je selektor Boro Matan. On je poslije toga prepustio Savezu da to završi, ali prošlo je više od godine, a od Saveza ništa do sad nisam čuo.. Rekli su poslati pozivnicu za prijateljsku utakmicu, ali ni od toga ništa, nažalost.“

U Zetri je tada holandska reprezentacija izgubila od BiH, a Anes, njegova porodica i prijatelji na tribinama su ostali podijeljeni između navijanja za bh. ekipu i Anesa u dresu Holandije.

anesbeslija9.jpg - Anes Bešlija, zvijezda holandske reprezentacije: Žao mi je što nisam zaigrao za BiH

„Većinu igrača poznajem već duže vremena i kad sam u Sarajevu često se družim i viđam s njima. Jako smo dobri prijatelji. Zezali su me, naravno, jer je Bosna pobijedila rezultatom 2:1“, ispričao je Anes.

Krajem 2015. godine, Bosna i Hercegovina i Holandija odmjerile su ponovo snage u malom fudbalu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Ovaj put Holandija je bila domaćin kvalifikacija, a i slavila je rezultatom 4:3, tako da su oni prošli u baraž.

Prošli mjesec holandska futsalska reprezentacija odigrala je dvije utakmice protiv Azerbejdžana, ekipe koja zauzima 10. mjesto na svjetskoj listi, i zbog koje se nisu uspjeli plasirati na Svjetsko prvenstvo u futsalu, koje će se ove godine odigrati u Kolumbiji.

Pitali smo Anesa, s obzirom na to da su u bh. klubovima ignorirali talentovanog igrača poput njega, kako su Holanđani odlučili da ga pozovu u svoju reprezentaciju...

„Futsalom se bavim već dvije dvije i po godine. Već prvu godinu dobio sam poziv selektora Holandije, ali ga nisam prihvatio jer sam imao želju igrati za Bosnu i Hercegovinu. Čekao sam poziv iz bh. reprezentacije godinu dana, kada mi je holandski selektor rekao da je to njegov posljednji poziv. Kako nažalost nije bilo poziva iz BiH, prihvatio sam poziv reprezentacije Holandije“, objasnio je Anes.

Od malih nogu igra fudbal u jednom od najboljih amaterskih klubova poznatog kao R.K.S.V Spartaan’20, koji igra protiv profesionalnih fudbalskih klubova (BVO’s) kao što su Feyenoord, Sparta, FC Utrecht itd.

„Do 16. godine sam igrao u tom klubu, pa sam igrao i dvije godine u Feyenoordu. Malo su me povrede mučile tih godina, pa nisam uspio u Feyenoordu. Sa 18 godina, kad sam se skroz oporavio, zaigrao sam za klub iz druge lige RBC Roosemdaal. Tu sam igrao godinu dana i potpisao ugovor na dvije godine, ali klub je bankrotirao. Tada sam prešao u FC Dordrecht koji je također u drugoj ligi, a prošle godine su ušli i u prvu ligu. Ipak, tu mi se nije svidjelo. Igrao sam bez ugovora, naporno trenirao dva puta dnevno, pa sam odlučio napustiti taj klub i posvetiti se fakultetu. U međuvremenu počeo sam igrati i mali nogomet. Te godine sam čak dobio poziv da igram za Spartu Rotterdam, jer me trener poznavao od prije, ali nisam prihvatio taj poziv.

Sa saigračima je, kaže, uvijek imao dobra iskustva.

Anes je istovremeno vatreni navijač Fudbalskog kluba Sarajevo. Kada je u Bosni, ne propušta nijednu utakmicu voljenog kluba. Ne propušta ni utakmice reprezentacije i njena gostovanja po Evropi, ponekad i u svijetu.

„Bh. fudbal pratim svake sedmice. Žao mi je što Sarajevo nije osvojilo ligu ove godine. Ne bih rekao da Sarajevo napreduje. Imamo čudnu ligu, naročito kad se uporedi sa holandskom, njemačkom itd, vidimo da fudbal u BiH dosta zaostaje. Ali to nije samo sa fudbalom, zaostajemo i u drugim segmentima, od navijača do uprave klubova i saveza. Po meni je to velika šteta, jer BiH ima dosta dobrih igrača“, kaže Anes.

Pitali smo Anesa da li još uvijek postoji želja da igra za neki klub u Bosni i Hercegovini.

„Naravno da postoji. Ove godine sam završio fakultet i želio bih opet početi igrati veliki fudbal, jer mi se ipak više sviđa nego mali. Trenutno igram veliki fudbal u holandskoj trećoj ligi. To je amaterska liga, jer ne smijemo igrati profesionalno i veliki i mali fudbal. Znam da je jako teško vratiti se, dugo je kad fudbaler ne igra pola godine, a kamoli kao ja. Volio bih igrati i za FK Sarajevo, mada znam da je teško.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije