Amar Osim komentirao izbor selektora i šanse Zmajeva za Euro

Radiosarajevo.ba
Amar Osim komentirao izbor selektora i šanse Zmajeva za Euro
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Amar Osim

Kad god je Amar Osim bio na klupi Željezničara, na Grbavicu su redovno stizali trofeji, navijači Plavih nadaju se da će i u svom trećem mandatu ponoviti prethodne uspjehe i vratiti šampionsku pjesmu.

Prvi put je “vladao” od 2001. do 2003. godine i osvojio dvije titule prvaka BiH, dva Kupa i jedan Superkup. U drugom mandatu bio je još uspješniji, od 2009. do 2013. godine osvojio je tri titule prvaka i dva Kupa, piše Scsport.

Treći dolazak na klupu Plavih dogodio se prošle zime, a posrnulu ekipu ni teoretski nije mogao dovesti do trofeja jer je imala prevelik bodovni zaostatak u prvom dijelu sezone. No, u ovoj, novoj sezoni, na dobrom je putu.

Željo je u četvrtfinalu Kupa i na drugom mjestu tabele Premijer lige BiH, te je uz prvoplasirano Sarajevo najveći konkurent za osvajanje šampionske titule.

Pred prošli duel gradskih rivala, Sarajevo je imalo dva boda više, ali Željo je pobjedom od 5:2 došao na prvo mjesto. Sada je slična situacija, Sarajevo je prvo ovaj put s tri boda više, a Želji treba trijumf da se vrati na lidersku poziciju.

“Razlika između ovog i prethodnog derbija jeste da Sarajevo tada nije imalo dosta igrača koji su sada tu, Rahmanovića, Tatara, Oremuša, Hodžića… Oni su u dobrom ritmu. I mi smo bili, ali nedostaju nam ova tri boda protiv Širokog, pa je Sarajevo u nešto povoljnijoj situaciji”, kaže Amar Osim.

Iako njegovoj ekipi treba pobjeda, trener Željezničara ne smatra da postoji neki preveliki pritisak.

“Istina je da oni mogu nešto mirnije ući u meč, i s bodom ostaju lideri, ali i mi s bodom ostajemo odmah iza. Njima bi pobjeda značila mnogo jer bi otišli na plus 6 i osigurali veliku prednost, ali mi smo tu da to pokušamo spriječiti. Ničim izazvano imat ćemo težu situaciju pred derbi, ova tri boda nam baš fale”, govori strateg kluba s Grbavice.

Neizbježna tema za razgovor sa Osimom, u intervjuu za Scsport, bila je i reprezentacija, prije imenovanja Roberta Prosinečkog bio je glavni kadndidat za poziciju selektora BiH. Prosinečki je otišao, ali Amar ne želi potvrditi da li je i dalje zainteresiran za tu funkciju.

Nemam komentara na priču oko izbora selektora, možemo pričati samo o igri, fudbalu”, jasan je Osim.

Iako mnogi smatraju da je veliki neuspjeh što nismo kroz kvalifikacije prošli direktno na Euro, Osim, kao i obično, ima specifično razmišljanje.

Prvo, vjerovatno ćemo otići na Euro, dvije utakmice imamo kući u baražu Lige nacija, a normalno da sam se nadao da ćemo to uraditi kroz kvalifikacije. Grupa nije bila lagana koliko se to činilo u našoj sportskoj javnosti koja utiče na te stvari više nego što je trebalo. Javnost nije bila svjesna da imamo škakljivu grupu. Mi jesmo bili prvi u Ligi nacija, ali bila je i Finska, u grupi s Mađarskom i Grčkom. Oni imaju najbolju generaciju u historiji, i nije ovo baš slučajno da su prošli. Pa onda Armenija, to je najteži protivnik kojeg smo mogli dobiti iz petog šešira, valja otići tamo i igrati, nismo ih ni kući lako dobili. Dođe ti Grčka i šta ćemo sad, neke stvari su se loše poklopile, kad javnost ima pogrešnu percepciju to stvara problem”, zaključuje Amar Osim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije