Alessandro Del Piero - čovjek koji je igrao srcem

Radiosarajevo.ba
Alessandro Del Piero - čovjek koji je igrao srcem


Nogometaši Juventusa pretrpjeli su prvi ovosezonski poraz i to u finalu Kupa Italije, gdje ih je nadigrala ekipa Napolia. 

U tom susretu od dresa Stare dame nakon 19 godina oprostila se hodajuća legenda kluba -  Alessandro Del Piero.

Il Capitano je rođen 9. novembra 1974. godine u gradiću Conegliano na sjeveroistoku Italije. Nogometom se počeo baviti u malom klubu San Vendemiano. Njegov talenat vrlo su brzo primjetili skauti Padove koja ga u svoje redove dovodi sa samo trinaest godina.

Nogometnu karijeru je počeo kao golman, na insistiranje roditelja, ali se njegov pravi talenat ispoljio tek na poziciji napadača.

U omladinskom pogonu Padove proveo je tri godine, a od 1991. do 1993. godine nastupao je za prvi tim.

Crno-bijeli dres oblači 1993. godine i nosi ga punih 19 godina. Prvi nastup za Staru damu, imao je protiv Foggie u septembru 1993. godine. Već u narednoj utakmici protiv Reggine postigao je svoj prvi gol za tim iz Torina. U prvom susretu koj je počeo od prve minute Alessandro Del Piero je postigao hat-trick.

Del Piero je za Juventus odigrao preko 700 utakmica i postigao preko 280 pogotka.

Pregršt trofeja

U svojim vitrinama Alessandro Del Piero ima ukupno devetnaest trofeja.

Prvenstvo Italije osvajao je šest puta, uključujući i netom završenu sezonu.  Sa Juventusom je osvojio i sezone 2004./05. i 2005./06., koje su torinskom klubu oduzete u aferi Calciopoli.

Kup Italije osvojio je samo jednom i to u sezoni 1994./05., a još je tri puta igrao u finalu. Četiri puta je osvajao talijanski Superkup.

Sa Juventusom je 1996. godine osvojio Ligu prvaka, a u finalu najelitnijeg nogometnog klupskog takmičenja u Evropi igrao je još tri puta, ali su trofeje tada podizali Dortmund, Real Madrid i Milan.

Najbolji je strijelac Juventusa svih vremena.

Ne treba navoditi da su iste godine osvojili UEFA-in Superkup, kao i Interkontinentalni kup.

Godine 1999. sa Juventusom je osvojio i nekadašnji Intertoto kup.

U već pomenutoj aferi Calciopoli, Juventus je izbačen u niži rang takmičenja, a Alex je ispao džentlmen i ostao uz Staru damu. U sezoni 2006./07. predvodio je torinski klub sa 20 golova do povratka u Seriu A.

U sezoni 1997./08. bio je najbolji strijelac Lige prvaka. Najbolji strijelac talijanskog prvenstva postao je u sezoni 2007./08. sa 21 postignutim golom. Isti broj golova postigao je u sezoni 1997./08. ali je tada Roberto Baggio, igrač Bolognije, postigao gol više. Ipak, te godine je postigao 32 gola, najviše pogodaka u svim takmičenjima u svojoj karijeri.

Reprezentativna karijera

Nastupe za reprezentaciju počeo je još u talijanskom nacionalnom timu do sedamnast godina. Nastupao je i za državni tim Italije do 21 godine sa kojim je osvojio dva prvenstva Evrope.

Za seniorsku reprezentaciju Italije odigrao je 91 meč te postigao 27 golova. Sa Azzurrima je 2006. godine osvojio Svjetsko prvenstvo. Šest godina ranije imao je priliku osvojiti prvenstvo Evrope, ali je od Italije u finalu bila bolja selekcija Francuske.

Sa Robertom Baggiom dijeli četvrto mjesto najboljih strijelaca reprezentacije Italije sa 27 pogodaka.

Prototip trequartiste

Del Piero je bio klasični trequartiste. Tako Talijani nazivaju desetke, igrače kojima je specijalnost bilo driblanje, asistiranje i, naravno, pogađanje protivničkih mreža. Bio je fantastičan izvođač slobodnih udaraca i majstor sa bijele tačke.

Tridesetosmogodišnji Talijan još uvijek nije rekao zbogom nogometu, a špekuliše se da bi karijeru mogao nastaviti u američkoj MLS ligi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije