27 godina od tragedije na Heyselu

Radiosarajevo.ba
27 godina od tragedije na Heyselu


Na današnji dan prije 27 godina na stadionu Heyselu Belgiji pred početak finalne utakmice Kupa europskih prvaka između Juventusa i Liverpoola dogodila se do tada nezapamčena tragedija.

Sat vremena prije početka utakmice u prilikom sukoba navijača srušio jedan nosivi zid stadiona. U neredima je poginulo 39 navijača, od čega 32 Talijana, 4 Belgijanca, 2 Francuza i jedan Irac.

Heysel je izgrađen 1930. godine, a mnogi su upozoravali da stadion zbog dotrajalosti ne odgovara sigurnosnim i drugim kriterijima za odigravanje jedne ovako velike utakmice.

Događaj je za posljedicu imao izbacivanje svih engleskih nogometnih klubova iz europskih takmičenja do 1990. godine.

Na dan finala na stadion je došlo oko 60 hiljada gledalaca, od toga po 25 hiljada talijanskih i engleskih navijača. Navijači iz Torina otkupljivali su karte za sektor gdje su trebali biti neutralni, belgijski navijači, i tako došli u bliski susret sa najvatrenijim navijačima Liverpoola.

Belgijska policija je, nakon prve tuče, između sektora Y i Z postavila zaštitnu žičanu ogradu, koju je čuvao manji odred policije. Tada su se navijači počeli gađati komadima dotrajalih betonskih tribina.



Finale ipak odigrano

Unatoč tragediji, utakmica je odigrana, jer su organizatori smatrali da bi otkazivanje susreta rezultiralo još većim neredima. Neredi su u manjoj mjeri nastavljeni i nakon početka utakmice, a stadion je bio pod opsadom policije, kojoj je nakon nereda pristiglo pojačanje.

Juventus je golom Platinija u 56. minuti iz jedanaesterca postao prvak Evrope.

Tri godine kazne za engleske klubove

UEFA je zbog nereda na Heyselu kaznila Engleski nogometni savez do tada neizrečenim kaznama. Engleski klubovi su dobili zabranu takmičenja u UEFA-inim kupovima tri godine, dok je Liverpool dobio zabranu na čak pet godina.

Kako bi spriječila nerede na Ostrvu, engleska premijerka Margaret Thatcher pooštrila je odnos prema huliganima. Kazne su znatno postrožene, zatvor za huliganske ispade je postajao automatski, policiji su proširene ovlasti u suzbijanju divljanja. Huliganima koji su uhvaćeni na djelu uslijedile su zabrane posjeta utakmicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije