Zvezda želi da se kazne odgovorni za 'maltretiranje' njihovih igrača

3
Radiosarajevo.ba
Zvezda želi da se kazne odgovorni za 'maltretiranje' njihovih igrača
Foto: Youtube/Sport Klub / Košarkaši Zvezde nisu htjeli držati zastavu Ukrajine, Litvanci im zviždali

Košarkaši Crvene zvezde nisu željeli držati zastavu Ukrajine s porukom "Sto War". Zbog toga su ih navijači Žalgirisa pred susret Eurolige u Kaunasu izviždali.

Igrači Žalgirisa zajedno sa sucima držali su transparent oslikan bojama ukrajinske zastave u trenucima dok je svirala himna Eurolige. Više od deset hiljada ljudi u dvorani burno je reagiralo na odluku košarkaša Zvezde, a najžešći domaći navijači u jednom su trenutku skandirali i "F..k you, Serbia!".

Dan nakon utakmice jednim prilično opširnim saopćenjem oglasila se i sama Crvena zvezda. U beogradskom klubu, između ostaloga, kažu:

Ambasada Irana u BiH: "Izjava ambasadora je pogrešno shvaćena, genocid se osuđuje uvijek i svugdje"

Ambasada Irana u BiH: "Izjava ambasadora je pogrešno shvaćena, genocid se osuđuje uvijek i svugdje"

"KK Crvena zvezda kao sportski klub i predstavnik Republike Srbije, koja je zauzela jasnu poziciju povodom sukoba u Ukrajini, i slijedi službene stavove naše države, u službenoj komunikaciji s Euroligom i čelnicima Žalgirisa, jasno su stavili do znanja nekoliko dana prije utakmice da neće dopustiti politizaciju i nositi transparent u bojama zastave bilo koje države jer bi time bili sudionici u manipulaciji i politizaciji jedne od najhumanijih i univerzalnih parola 'STOP RATU'.

"Igrači i stručni štab KK Crvena zvezda ponašali su se u skladu s odlukom najviših tijela klub, uključujući i prvotimca našeg kluba Aarona Whitea, koji je bez zamjerki poslušao odluku kluba i pokazao da je dio ekipe i kluba. Na našu veliku žalost, naša molba da ne nosimo transparent koji nije neutralan nije uslišena (je li pod nečijim pritiscima?), a sve nakon toga predstavljalo je politički performans, a ne sport, i ozbiljno je narušilo osnovna načela Eurolige i košarke!, tvrde u Zvezdi i nastavljaju:

"KK Crvena zvezda ne može drugačije protumačiti skandiranja 'Fuck you Serbia', napad i izbacivanje navijača Zvezde samo zato što su nosili zastavu naše zemlje, oduzimanje zastave Republike Srbije koja je suverena država, isticanje zastave NATO (koja u našoj zemji iz već poznatih razloga i NATO agresije predstavlja provokaciju) i promociju uzvika 'Slava Ukraini', koja u našoj zemlji ima potpuno drugačiju povijesnu konotaciju i smisao!

"Trebamo li se danas zapitati zašto 1999. godine, tokom NATO agresije i ubijanja hiljade nevinih civila i djece, dok su osvajali ovo natjecanje košarkaši Žalgirisa nisu nosili baner 'Zaustavite agresiju na Jugoslaviju'? Može li sada Crvena zvezda s istim pravom tražiti od svih aktera utakmica u Beogradu da nose transparent 'Kosovo je Srbija' kako bi još više internacionalizirali problem pokušaja otimanja naše južne pokrajine i 17 posto teritorije Srbije?

KK Crvena zvezda se uvijek trudio biti dobar domaćin gostujućim klubovima, štitio ih je od bilo kakve politizacije, ali i promovirao mir, što smo nošenjem banera sa antiratnim porukama i tokom ove sezone potvrdili na više utakmica od početka sukoba u Ukrajini! Zato sada imamo svako pravo očekivati hitnu reakciju Eurolige, pokrene disciplinski postupak i na adekvatan način kazni kršenje osnovnih načela Eurolige i da, u skladu s njim, kazni odgovorne za očigledno unaprijed pripremljene incidentne situacije i maltretiranje naše ekipe, naših navijača i uvrede na račun naše zemlje i našeg kluba u Kaunasu. U suprotnom, otvaraju se vrata i mogućnosti da svi sudionici Euroliginih takmičenja koriste svoje utakmice za promociju politike, svojih problema i nezadovoljstava, a ne sporta. Jasno je gdje to vodi...

- KK Crvena zvezda će, bez obzira na sve događaje u Kaunasu, nastaviti da promovira prave vrijednosti košarke i natjecanja u kojima učestvuju", piše, između ostalog, u klupskom saopćenju, prenose Sportske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije