Život Gorana Dragića: Kako je sin Zvorničanina doveo Sloveniju na vrh Europe

Radiosarajevo.ba
Život Gorana Dragića: Kako je sin Zvorničanina doveo Sloveniju na vrh Europe
Sve balkanske države su itekako povezano, kako historijskim događajima, tako i raznim migracijama koje su se dogodile, a najbolji primjer za to su reprezentativni sportovi gdje, nerijetko, sportaši porijeklom iz jedne zemlje nastupa za drugu.

Takva je i životna priča NBA košarkaša i lidera slovenske reprezentacije koja se, u nedjelju tokom finala Eurobasketa, popela na vrh Europe. Riječ je, naravno, o Goranu Dragiću, sinu Marinka Dragića koji je porijeklom iz Zvornika.

Njegova košarkaška priča počela je 2003. godine kada je upisao svoj nastup za košarkaški klub Ilirija iz Ljubljane, nakon čega će ga njegova upornost i talenat voditi trnovitim putem preko nekoliko domaćih klubova, među kojima se ističe Ljubljana, do NBA drafta na kojem su ga, kao 45. pick drugog kruga, 2008. godine izabrali San Antonio Spursi. Ipak, u klubu koji vodi slavni Greg Popovich nije se dugo zadržao, te je iste sezone nakon drafta zaigrao za Phoenix Sunse, gdje je prikazao neke sjajne partije.

U narednih 17 godina promijenio je čak četiri kluba, te se nakratko vraćao i u Europu, no njegov zvjezdani put uvijek ga je vraćao u NBA, gdje i danas nastupa za Miami Heat.

No, kao i mnogi drugi velikani, Dragić nije zaboravio svoje korijene, te mu je reprezentacija uvijek bila svetinja kojoj se vraćao svaki put kada zatreba, za što je nagrađen na kraju ove sezone kada je, prije nekoliko dana, sa sjajnim Dončićem predvodio selekciju Slovenije do titule prvaka Europe.

Uz to, njega porodična situacija veže i za Zvornik, odakle je njegov otac s 15 godina došao u Sloveniju, pa je nerijetka situacija da tokom ljeta NBA košarkaša njegovog kalibra zateknete u ovom bosanskohercegovačkom gradu. Slična je situacija i s njegovim bratom Zoranom, koji je imao nešto skromniju, ali ipak zavidnu karijeru jer je nastupao za brojne košarkaške klubove u NBA-u i širom Europe.

"Moja mama je Slovenka, ovdje iz Ljubljane, a moj tata je iz Bosne, iz Zvornika. Tako da, svake godine, kada imam vremena idem u BiH kod djeda. Bosna mi je veoma draga, volim da idem tamo, jer sretnem dobre ljude, volim i dobru hranu, te općenito volim da idem kod djeda. Zbog toga, kada sam bio mali, često sam se suočavao s balkanskim predrasudima. Kada bih došao u BiH onda bi mi rekli da sam Janez, a kada sam bio u Sloveniji ovdje su nas nazivali pogrdno Čefurjima. Ipak, na kraju svega, ja sam se rodio u Sloveniji, ona mi je dala sve, tu sam naučio sve i zato se smatram Slovencem, ali znam gdje su mi korijeni, odakle je tata, zbog čega volim da se vraćam u BiH", kazao je Dragić u jednoj od ranijih izjava za Al Jazeeru Balkans.

Sve to govori o veličini ovog 31-godišnjaka koji je u košarkaškom smislu postigao sve što se postići može, ali i o povezanosti balkanskih naroda koji, uprkos svim sukobima, zadržavaju veze kroz cijelu historiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije