Završen regularni dio, počinje doigravanje

Radiosarajevo.ba
Završen regularni dio, počinje doigravanje

Posljednjeg dana regularnog dijela NBA lige na terene je izašlo čak 28 timova. Samo su i Jazzeri odmarali, dok su svi ostali tražili borbu za što bolju poziciju uoči doigravanja. Na kraju su poznate sve pozicije, ali prava utrka tek počinje, jer je pred nama onaj najvažniji dio sezone - doigravanje.

Od 14 susreta, tri su završila nakon produžetka. Cavsi su pomalo neočekivano i nepotrebno upisali domaći poraz, tek drugi u sezoni na svom terenu, od Sixersa, ponajviše zahvaljujući tome što su odmarali dva najvažnija igrača u ekipi, LeBrona Jamesa i Mo Williamsa. Sixersi su iskoristili opuštanje za pobjedu 110:111.

U Miamiju su baš kao i u Detroitu odmarali ključne igrače, a u susretu sporednih aktera, Heatovci su pokazali da imaju solidnu klupu, kojoj je čast branio Chris Quinn, ubacivši 26 poena. Michael Beasley je za 19 minuta ubacio 22 poena, a Miami je slavio nakon produžetka 102:96.

Jedini susret koji je završio nakon produžetka, a koji je imao rezultatsku težinu, bio je onaj između Spursa i Hornetsa. Oba tima nisu imali luksuz odmarati svoje zvijezde, pa su na parket izašle najjače postave. U takvoj igri, Spursi su pokazali više mirnoće i iskustva, pa su slavljem 105:98 došli do naslova prvaka divizije i trećeg mjesta u doigravanju. Tony Parker je u pobjedu ugradio 29 poena, dok je Tim Duncan dodao 20 uz 19 skokova.

Nuggetsi su i prije posljednjeg susreta osigurali poziciju broj dva na Zapadu, ali to ih nije spriječilo da protiv Portlanda na teren izvedu najjači sastav. Ipak, po rezultatu, možda bi bilo bolje da su pustili igrače s klupe da odigraju ovu utakmicu, jer su ionako doživjeli težak poraz od Portlanda (104:76), koji je pobjedom potvrdio četvrto mjesto i prednost domaćeg terena u prvom krugu doigravanja.

"Na vrhu smo u pravo vrijeme", rekao je centar Blazersa Joel Przybilla. "Upravo u ovo vrijeme nam treba ovakva forma." U odličnoj formi je i Rudy Fernandez koji je u posljednjem susretu ubacio 18 poena, uključujući i šest trica kojima je oborio rekord za broj pogođenih trica u rookie sezoni (159). "Svi u Španiji su pričali o ovom mom rekordu. Drago mi je da taj rekord odsad drži Španjolac", rekao je Fernandez koji je s trona skinuo Kerryja Kittlesa koji je u svojoj rookie sezoni ubacio 158 trica.

Od ostalih susreta, Boston i Orlando su upisali domaće pobjede protiv Washingtona odnosno Charlotte, koje im nisu utjecale na konačnu poziciju. Celticsi će u doigravanje s drugog mjesta, a Orlando s trećeg.

Rocketsi su na gostovanju u Dallasu ispustili vodstvo od 14 razlike, te su na kraju izgubili susret i naslov prvaka divizije koji su im uzeli Spursi. Mavsi su na svom terenu sezonu završili pobjedom 95:84. Rocketsi su umjesto trećeg mjesta na kraju na petom, no u Houstonu nisu djelovali previše razočarani. "I dalje smo u doigravanju, zar ne? Dok god je tako, sve je moguće", rekao je Ron Artest.

Pred timovima koji su izborili doigravanje sada su dva dana odmora, a show kreće u subotu kada se sastaju Celticsi i Bullsi, Cavsi i Pistonsi, Spursi i Mavsi i Blazersi i Rocketsi. Već od prvog kruga za prolaz su potrebne četiri pobjede.

Cleveland Cavaliers - Philadelphia 76ers 110:111 (produžetak)
Indiana Pacers - Milwaukee Bucks 115:108
Orlando Magic - Charlotte Bobcats 98:73
Boston Celtics - Washington Wizzards 115:107
Miami Heat - Detroit Pistons 102:96 (produžetak)
NY Knicks - New Jersey Nets 102:73
Dallas Mavericks - Houston Rockets 95:84
Memphis Grizzlies - Atlanta Hawks 98:90
Minnesota Timberwolves - Sacramento Kings 90:97
Chicago Bulls - Toronto Raptors 98:109
San Antonio Spurs - New Orleans Hornets 105:98 (produžetak)
Phoenix Suns - Golden State Warriors 117:113
LA Clippers - Oklahoma City Thunder 85:126
Portland Trail Blazers - Denver Nuggets 104:76

kosarka.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije