Zašto je najbolji igrač u NBA ligi

N. K.
Zašto je najbolji igrač u NBA ligi
NBA.com / Stephen Curry
Nevjerovatni šutevi iz velike daljine, driblinzi, lucidne asistencije... Jedina moguća asocijacija na ovo kada mislite na NBA je jedan čovjek – Curry.

Tim Stephena Currya , Golden State Warriors, najveći je favorit za osvajanje NBA titule, a način na koji pobjeđuju svoje protivnike ponekad izgleda sasvim nerealno. Međutim, ako bilo kog ozbiljnijeg fana NBA košarke pitate, nedvosmisleno će vam reći da je Curry najbolji šuter svih vremena.

Skromni početci

Curryev uspjeh nije došao preko noći. I pored činjenice da je njegov otac Dell bio uspješan NBA košarkaš, Steph je na mala vrata ušao u svijet košarke. Na prvu prepreku je naišao u srednjoj školi, kada je zbog visine od samo 172 centimetra morao drastično da promjeni tehniku šuta. Cijelo ljeto je proveo vježbajući šut, a trojke je usavršavao tako što je šutirao s pet različitih tačaka, toliko dugo dok ne ubaci 100 trojki sa svake pozicije.

Težim putem do uspjeha

Još kao osnovac, Steph je počeo da igra na poznatim terenima u svom rodnom gradu. Iako krhke građe čitavo ljeto je provodio igrajući sa starijim i snažnijim košarkašima. Na teži način je naučio kako se izboriti s ne baš prijatnim okruženjem.

Posvećenost

Curry i danas ima nevjerovatne radne navike. Prije svakog meča pogađa trojke iz, vjerovali ili ne, tunela dvorane u kojoj igra meč. On sam kaže da ne postoje prečice i izgovori ako želite do velikog uspjeha. Samo velika posvećenost i rad na svim aspektima igre mogu talenat pretvoriti u neku ozbiljnu stvar.

Mantra

Za razliku od mnogih sportista Stephen Curry ne sluša muziku prije mečeva. On sam priznaje da ima neku vrstu meditacije koju zove "zaključavanje mozga". Tako postiže gotovo stoprocentnu koncentraciju koja je na kraju dovela do pozitivne promjene u njegovom razmišljanju i djelovanju. Kada jednom uđe u to stanje fokusa, gotovo ga je nemoguće poremetiti usprkos brojnim provokacijama kojima je izložen od protivnika za vrijeme mečeva.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije