Vujošević: Izgubili smo Kikanovića, ali to nam ne smije biti alibi

Radiosarajevo.ba
Vujošević: Izgubili smo Kikanovića, ali to nam ne smije biti alibi
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra će u dvorani Mirza Delibašić u Sarajevu odmjeriti snage s reprezentacijom Belgije u trećem kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje se 2019. godine igra u Kini.

U Sarajevu je danas održana press konferencija na kojoj su se prisutnim predstavnicima medija obratili selektor Duško Vujošević, te košarkaši Andrija Stipanović i Džanan Musa.

"Vi znate da smo imali jako malo vremena za ove mini pripreme. Ekipa se u punom sastavu okupila u ponedjeljak popodne. Dosta igrača je došlo iscrpljeno serijom kup utakmica, a završnice kupa igrale su se proteklog vikenda. Momci su odradili dobro neki svoj dio posla. Bavili smo se samo svojom igrom, postavljajući one stvari koje zahtjeva tako složen protivnik kao Belgija. Ono što me čini jako zabrinutim je to što se jučer na treningu povrijedio Kikanović. Prilikom sprinta osjetio je bol u listu. Danas su odrađeni pregledi i morat će odmoriti deset dana, što znači da ćemo igrati utakmice bez njega.

To je veliki gubitak za ekipu i ostatak tima će morati velikim angažovanjem nadoknaditi taj nedostatak. To nam ne smije biti alibi, nego dodatni podstrek. Moramo učiniti sve da se taj izostanak što manje osjeti. Belgija jeste podmladila sastav, ali to je ozbiljna ekipa koja se pravi na osnovu vrlo ozbiljne domaće lige. Trener je već dugo tu i imaju ozbiljan sistem rada. Oni žele nadoknaditi u Sarajevu ono što su izgubili, a nisu očekivali da će izgubiti. Nadam se da ćemo se uz veliku podršku publike u Skenderiji boriti i da ćemo svaki minut ispuniti željom i borbom. Bez obzira na to što je povreda Kikanovića veliki udarac za nas, dat ćemo maksimum i vjerujem pobijediti na kraju", kaže Vujošević i dodaj:

"Oni imaju veoma dobar atletski sastav. Igraju sa small ball postavom veći dio utakmice. Odnosno sa četiri spoljna igrača. Imaju dobru agresivnost na liniji dodavanja. Dosta koriste preuzimanje u odbrani čovjek na čovjeka. Dosta mijenjaju i u zonsku odbranu. Pokušat će oboriti ritam utakmice i igrati na mali broj poena. Mi moramo odgovoriti na to na način na koji smo se dogovarali u ovom periodu", ističe Vujošević.

Andrija Stipanović i Džanan Musa istaknuli su kako će izuzetno važna biti podrška navijača na ovoj utakmici.

"Mislim da smo svjesni važnosti utakmice. Belgija je ozbiljna reprezentacija, atletski moćna. Moramo odgovoriti na njihovu igru i doći do pobjede", kaže Musa.

"Mislim da su jako ozbiljna i uigrana reprezentacija. Ja sam u Belgiji proveo tri godine i znam dosta te momke. Dosta tih igrača igra u Oostendeu skupa kod Gierge. Mislim da naša snaga mora biti domaći teren. Ako napunimo Skenderiju mislim da će im to biti teret i da će se teško snaći tu i da će to biti naša snaga. Sutra nam je najvažnija podrška navijača", ističe Stipanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije