Vujošević: Zašto ne 36 ili 48 ekipa?

Radiosarajevo.ba
Vujošević: Zašto ne 36 ili 48 ekipa?

Odluka FIBA-e da proširi broj učesnika Evropskog košarkaškog turnira u Litvaniji sa 16 na 24 odjeknula je u bh. javnosti.

BiH će ipak, igrati na Evropskom prvenstvu 2011. godine.

"Vijest je sjajna, ali ne treba pasti u euforiju. Samo učešće je velika stvar. Vjerujem da će se sada odazvati i oni koji su otkazivali pripreme, a bilo bi pravedno da okosnica tima budu igrači koji su iznijeli teret u posljednja dva-tri ciklusa", rerkao je Nihad Đedović za Dnevni avaz.

"Sada je prilika da zbijemo redove. Imamo godinu dana do Prvenstva i nadam se da će naši najbolji igrači biti u A timu. U najjačemk sastavu, sa Hukićem, Teletovićem i ostalim koji su igrali u kvalifikacijama možemo daleko dogurati u Litvaniji", kazao je Nemanja Gordić za scsport.ba.

Selektor Crne Gore protiv odluke FIBA-e

Odluka da se broj učesnika EP poveća na 24, kako se očekivalo, nije odgovarala mnogima, a tako ni selektoru Crne Gore, Dušku Vujiševiću.

"Takva odluka FIBA-e nije u sportskom duhu. U svakom normalnom takmičenju promjene se određuju za sljedeći kvalifikacijski ciklus, a ne za aktuelni", rekao je Vujošević za sportnet.hr i dodao: "Ako se evropska košarka uistinu razvija tim intenzitetom kao što FIBA tvrdi i ako vrijedi načelo da više timova znači i bolju košarku, zašto onda broj sudionika nisu povećali na 36 ili 48?"

Bilo kako bilo, BiH bi za Evropsko prvenstvo trebala okupiti najbolje igrače kojima raspolaže.

Za posljednja dvamjesta na Eurobasketu bore se Finska, Mađarska i Portugal.

U Litvaniji će se tako, pored domaćina i aktuelnog prvaka Španije naći Srbija, Grčka, Rusija, Francuska, Slovenija, Njemačka, Hrvatska i Turska koje su imale osigurano mjesto na turniru. Zemlje koje su kroz kvalifikacije izborile učešće su selekcije Crne Gore, Izraela, Velike Britanije, Makedonije i Belgije.

Promjenom pravila na turnir će "upasti" Italija, Bugarska, Gruzija, Bosna i Hercegovina, Latvija, Poljska i Ukrajina.

Za dva preostala mjesta u dodatnim kvalifikacijama će se boriti Finska, Mađarska i Portugal.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije