Vujošević: Svako ko misli da čašćava svojim prostim prisustvom nije potreban

Radiosarajevo.ba
Vujošević: Svako ko misli da čašćava svojim prostim prisustvom nije potreban
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine saznala je danas protivnike u kvalifikkacijama za Svjetsko prvenstvo koje će se 2019. godine igrati u Kini.


Naš nacionalni tim igrat će u grupi sa Rusijom, Belgijom i Francuskom. Nakon žrijeba oglasili su se selektor Duško Vujošević i Džanan Musa.

"Svi smo apsolutno svjesni da samo napravili veliki uspjeh sa sastavom u kojem smo nastupali samim plasmanom u kvalifikacije. Prosto moramo da imamo jedan kriterijum kada je u pitanju najbolja ekipa koju Bosna i Hercegovina može sastaviti i ona koju smo sastavili i koja je pokazala jedan veliki entuzijazam, predanost, borbu i veliku emociju. Ta ekipa ima prostor za napredak, ali kada je u pitanju momentalni kvalitet, to nije nešto što je posebno impresivno.

Kada je u pitanju žrijeb, nismo imali sreće u žrijebu. Bilo je nekih lakših grupa, kao recimo grupa C. U ovom odnosu snaga svaki proalazk bi bio iznenađenje. Treba osmisliti strategiju, vidjeti možemo li se na neki način pojačati. Nepoznanica je sastav i ostalih reprezentacija. Ekipe koje imaju igrače u Euroligi i NBA ligi neće igrati u najboljem sastavu.

Napravljen je uspjeh u pretkvalifikacijama i sada to treba iskoristiti. Taj uspjeh je osigurao da košarka u Bosni i Hercegovini ostane živa. Treba programe vezane za reprezentaciju ojačati i u finansijskom i strateškom smislu. Treba pojačati ekipu, ali da reprezentacija ne izgubi entuzijazam i borbenost.

Svako ko misli da čašćava svojim prostim prisustvom, nije potreban. Moramo shvatiti da je ovo jedna osnova jedne buduće reprezentacije Bosne i Hercegovine. Treba da se napravi jedna određena hemija i hijerarhija za naredne kvalifikacije za Eurobasket. U ovakvom sastavu sada nećemo biti konkurentni", rekao je Vujošević nakon žrijeba.

Izjavu nakon žrijeba dao je i Džanan Musa.

"Što se tiče reprezentacija koje smo izvukli, ja sam mogu reći zadovoljan jer bilo je i jačih grupa. Mi imamo svoju šansu što se tiče ove grupe ako se odazovemo u punom sastavu, ako atmosfera bude kao što je bila i naravno ako nam trener ozdravi, u što ne sumnjam da hoće", rekao je Džanan Musa i dodao:

"Mi uz pomoć naših navijača i svih onih koji vjeruju u nas mislim da možemo ostvariti naše ciljeve."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije