U Tirani je sinoć potpisano osnivanje Jedinstvene lige Albanija-Kosovo

Anadolija
U Tirani je sinoć potpisano osnivanje Jedinstvene lige Albanija-Kosovo
Foto: Anadolija / Sa svečanosti u Tirani

U Tirani je sinoć potpisan sporazum o osnivanju Jedinstvene košarkaške lige Albanija-Kosovo u prisustvu premijera Albanije Edija Rame, ministrica sporta dvije zemlje Vlore Dumoshi i Bese Shahini, te predsjednika FIBA Evropa Turgai Demirela, javlja Anadolu Agency (AA).

Sporazum su potpisali predsjednici košarkaških saveza Kosova i Albanije, Arben Fetahu i Avni Ponari. Ovo je prva zajednička liga u jednom sportu između dvije zemlje.

Premijer Rama je istakao da su takve inicijative dobrodošle i da imaju njegovu podršku. Rama je naglasio da ova liga kroz konkretne aktivnosti ide korak dalje u saradnji Kosova i Albanije i bit će podsticaj za mnoge druge inicijative.

"Ono što je samo po sebi važno za košarku je da ona definitivno podiže nivo konkurencije i stvara više prostora za više kvaliteta u košarkaškim mečevima. Također sam uvjeren da je ovo iskustvo koje će mnogo brže i mnogo više promovisati ne baš lak mehanizam koji se pokreće zbog velike segmentacije zajedničkih sportskih aktivnosti na univerzitetskom ili preduniverzitetskom nivou", rekao je Rama, a objavljeno na društvenim mrežama.

Ministrica Dumoshi je rekla je da joj je čast što učestvuje u potpisivanju ovog sporazuma, te da je ideju predsjednika KSK-a Arbena Fetahua nedvosmisleno i bez oklijevanja podržala, saopćeno je iz Ministarstva kulture, omladine i sporta Kosova.

Ministrica Shahini rekla je da Jedinstvena košarkaška liga okuplja Albance s obje strane granice. Rekla je da želi da se ova liga proširi i izvan Kosova i Albanije, na Albance iz Preševske doline i Crne Gore.

Ilir Trebicka, novoizabrani predsjednik Jedinstvene lige, rekao je da je to posebna inicijativa za obje zemlje i zahvalio je objema vladama što su prepoznale ovu inicijativu, koja je posebna liga za cijelu albansku naciju.

U ovoj ligi će učestvovati osam timova, po četiri najbolja s Kosova i iz Albanije, a i upravljačka tijela i mehanizmi imat će podjednak broj predstavnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije