Turci prokockali historijsku šansu da sruše Amerikance na SP

Radiosarajevo.ba
Turci prokockali historijsku šansu da sruše Amerikance na SP
FOTO: AA / SAD - Turska

Košarkaši SAD pobijedili su selekciju Turske rezultatom 93:92 nakon produžetka, u okviru 2. kola grupe E Svjetskog košarkaškog prvenstva u Kini.

Bio je to meč za košarkaške sladokusce u kojem su Amerikanci u drugoj dionici imali i 15 koševa prednosti, ali Turci se nisu predavali i sredinom posljednjeg perioda poravnali su na 71:71.

Uslijedio je uzbudljiv finiš u kojem je Turska sa četiri vezana poena Ersana Ilysove 12 sekundi prije kraja povela sa 79:81. I onda prava drama. Jayson Tatum je sa zvukom sirene šutirao za tri poena, ali ga je faulirao Cedi Osman i imao je tri slobodnja bacanja za pobjedu. Ipak, iskoristio je samo dva i ušlo se u produžetak.

Imala je Turska i pet razlike u dodatnih pet minuta, ali SAD su se ponovo vratile, a 13 sekundi prije kraja pri rezultatu 91:92 imali su i napad za vodstvo. Na kraju su izgubili loptu, Joe Harris je dobio nesportski faul i činilo se da je sve gotovo.

Vrhunac je tek uslijedio. Turci su promašili četiri slobodna bacanja zaredom, a Khris Middleton je poentirao za pobjedu Amerikanaca 93:92.

U redovima Amerikanaca najefiksniji je bio Khris Middleton sa 15 poena, a dobar je bio i Kemba Walker sa 14 poena.

Turcima ostaje velika žal, jer su propustili nemoguće. Ersan Ilyasova sa 23 poena bio je najefikasniji, Melih Mahmutoglu je dodao 18, a veoma zapažen je bio i nekadašnji omladinac KK Bosna Cedi Osman sa 15 peona.

Velika drama viđena je i u duelu grupe F, gdje je Brazil koji predvodi Aleksandar Petrović preokretom u drugom poluvremenu savladao favorizovanu Grčku sa 79:78. Ovaj rezultat definitivno je eliminisao Crnogorce sa šampionata.

Slabašni Jordan nije imao nikakvu šansu protiv Francuske koja je rezultatom upisala i drugu pobjedu na prvenstvu u grupi G. Nando De Colo je ubacio 19 koševa, Rudy Gobert je dodao 16 poena, a zapažen je bio i Evan Forunier sa 13 poena. Na drugoj strani, istakao se Dar Tucer sa 20 poena, dok je Zaid Abbas postigao 12 poena.

Anderson Varejao sa 22 poena, devet skokova bio je prvo ime meča, Marquinhos Sousa postigao je 15 poena, a Alex Garcia je dodao 13 poena, koliko je postigao i Leandrinho Barbosa. Georgios Printezis sa 20 poena nije bio dovoljan Grcima, baš kao ni Nick Calathes sa 16 i Giannis Antetokounmpo sa 13 poena.

U grupi H Litvanija je pobjedom protiv Kanade rezultatom 92:69 potvrdila prolaz dalje, a u posljednjem kolu će sa Australijom igrati za prvo mjesto u grupi.

Najefikasniji u pobjedničkom sastavu bio je Edgaras Ulanovas sa 15 poena, Jonas Valanciunas je imao 13 i osam skokova, po 11 su ubacili Kalnietis i Lekavicius, dok je Domantas Sabonis postigao 10, uz osam skokova. Kod Kanade bolji od ostalih bio je Kyle Wiltjer sa 24 poena, Corry Joseph je ubacio 15, a Khem Birich 12 poena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije