Treći Europljanin s tom titulom: Nikola Jokić je novi MVP

0
Radiosarajevo.ba
Treći Europljanin s tom titulom: Nikola Jokić je novi MVP
Foto: EPA-EFA / Jokic MVP sezone

Nikola Jokić zvanično je postao najkorisniji igrač NBA lige (MVP) za sezonu 2020/2021, a njegov novi ugovor, koji sada može i trebalo bi da potpiše sljedećeg ljeta, bit će najveći u historiji košarke.

Bobby Marks, novinar ESPN, iznio je projekciju za Jokićev supermaksimalni ugovor 2022. godine, pod uslovom da ostane sadašnji salary cap, piše Scsport.ba.

Jokićev novi ugovor bio bi petogodišnji i ukupno bi vrijedio 241 milion dolara. U prvoj sezoni (2023/2024), Jokić bi zaradio 42,6, a u posljednjoj 54,8 miliona dolara.

U posljednjoj godini ugovora, Jokić bi napunio 33 godine, a više puta je iznio svoju želju da cijelu NBA karijeru provede u Denveru.

On je postao tek treći MVP iz Evrope, poslije Dirka Nowitzkog i Giannisa Antetokounmpa, kao i tek šesti “vanamerikanac”.

Ove sezone učinak Jokića, koji sa Denverom igra polufinale Zapadne konferencije (Phoenix trenutno vodi 1-0), iznosi 26,4 poena, 10,8 skokova i 8,3 asistencije po utakmici, uz šut iz igre 56,6 posto i 38,8 procenata za tri poena.

Kao 41. pick sa drafta, Jokić je ujedno i najniže izabran pick koji je uspio da se domogne prestižnog priznanja.

Inače, sinoć su odigrane dvije utakmice konferencijskih polufinala.

Philadelphia je savladala Atalantu 118:102 na krilima Joela Embiida (40 poena, njegov play-off rekord) i izjednačila u seriji na 1-1.

Ekipa Utah Jazza je povela protiv Los Angeles Clippersa s 1-0, nakon tijesne pobjede od 112:109. Marcus Morris je imao šansu izboriti produžetak, ali njegov pokušaj za trojku blokirao je Rudy Gobert. Jazzere je do trijumfa predvodio fantastični Donovan Mitchell (45 poena).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije