Tau i Teletović u finalu

Radiosarajevo.ba
Tau i Teletović u finalu

Aktuelni prvaci Španjolske, Tau Ceramica pobjedom nad Realom u majstorici izborili su finale, te će protiv boljeg iz dvoboja Barcelone i Unicaje braniti naslov.

Košarkaši Tau Ceramice branit će naslov prvaka Španjolske nakon što su u polufinalnom dvoboju protiv madridskog Reala slavili na domaćem terenu 89:80 i time izborili finale domaćeg prvenstva.

Kako se utakmica odvijala činilo se da su domaći igrači još uvijek pod dojmom loše predstave i teškog poraza koji su pretrpjeli u Madridu prije nekoliko dana. To je bio jedan od razloga što su teško lomili otpor čvrstih gostiju. Real je predvođen vrlo dobrim Mumbruom (17 poena) poslije uvodnih 20 minuta vodio 37:35.

Često smo vidjeli tokom ove sezone kako Tau igra na momente furiozno stvarajući veliku prednost, a nešto slično dogodilo se i ovoga puta. Treća četvrtina bila je ključna u smislu nestanka rezultatske neizvjesnosti. Domaći su namjestili ruke i vanjskim šutevima zatrpali gostujući koš.

Mirza Teletović i Igor Rakočević ovdje su bili raspoloženi. Rezultat 29:18 u toj dionici dao je braniteljima naslova potrebnu mirnoću da posljednjih deset minuta odigraju dovoljno kvalitetno za konačnu pobjedu. U tom periodu Gosti su tek jednom došli na šest poena zaostatka (66:60), no tada domaći tricom Rakočevića ponovno bježe na devet poena prednosti. Takva razlika održavana je do samog kraja utakmice.

Teletović je s 22 poena i devet skokova bio najefikasniji igrač susreta, Rakočević je dodao 20, Splitter 18 koševa i devet uhvaćenih lopti, dok je Mickael ubacio deset. Kod poraženog sastava, pored spomenutog Mumbrua, solidnu su partiju odigrali Llull s 15, te Raul Lopez s 13 koševa. Hervelle je dodao 11, a Felipe Reyes deset poena uz sedam skokova.

Tau Ceramica će u finalu igrati s boljim iz dvoboja Barcelone i Unicaje koji će u nedjelju odigrati treću utakmicu.

sportin.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije