Tau Ceramica nadigrala Barcu, CSKA bolji od Partizana

Radiosarajevo.ba
Tau Ceramica nadigrala Barcu, CSKA bolji od Partizana

Košarkaši Tau Ceramice jedini su nakon četiri odigrane prve četvrtfinalne utakmice Eurolige proslavili gostujuću pobjedu ito protiv Barcelone 84-75. Tako je prekinuta dominacija Barcelone u Euroligi pred vlastitim navijačima što je prvi poraz katalonskog kluba nakon 12 uzastopnih pobjeda u Blaugrani, računajući i prošlu sezonu.

TAU Ceramica u ovoj utakmici Barceloni nije dopustila niti jedno izjednačenje, kamoli vodstvo. Naprotiv, gosti su već u 13. minuti imali visokih 16 koševa razlike, 38-22. U petoj minuti nastavka je TAU Ceramica imala i najveću prednost od 17 koševa razlike! Barcelona je u završnici malo zaprijetila, kada je u 38. minuti smanjila na pet koševa zaostatka (72-77), ali je Pablo Prigioni skroz nerezonskom tricom u sljedećoj akciji s osam metara otklonio svaku dvojbu. Kod domaćina je najbolji bio Ilyasova s 14 koševa i 13 skokova, a najbolji strijelac Navarro sa 17 poena. No, pogodio je samo jednu od šest trica. Prigioni je bio prvo ime gostiju sa 17 koševa, 5 skokova i 8 asistencija. Igor Rakočević dodao je 15 koševa. Naš Stanko Barać nije ulazio u igru, dok je naš reprezentativac Mirza Teletović za 24 minute igre postigao 7 poena uz jedan skok i jednu asistenciju.

Košarkaši moskovskog CSKA, aktualnog europskog prvaka, svladali su kao domaćini Partizan 56-47 u prvoj od mogućih pet utakmica četvrtfinala Eurolige. CSKA i Partizan pobrinuli su se u ovome dvoboju za jedan neslavni rekord u Euroligi. Nikada jedna utakmica u doigravanju nije završila s tako malim brojem poena, odnosno s tako malim brojem koševa jedne momčadi. Moskovljani su sigurno kontrolirali utakmicu od početka od kraja. Prva četvrtina završila je rezultatom 13-3, nakon prvog poluvremena je semafor pokazivao vodstvo domaćina 30-20, a nakon tri četvrtine 43-31.

Najbolji dojam na utakmici ostavio je krilni igrač CSKA Viktor Hrjapa, koji je uz 8 poena imao 10 skokova i 4 asistencije. Najefikaniji je, pak, bio Slovenac Erazem Lorbek sa 16 poena. Hrvatski internacionalac Zoran Planinić odigrao je samo 11 minuta, te je postigao 3 poena uz 3 skoka. U Partizanu je jedini košarkaš s dvocifrenim brojem koševa bio Uroš Tripković, strijelac 12 poena.

Košarkaši Panathinaikosa pobijedili su u Ateni pred 18.000 gledatelja Montepaschi 90-85 u prvoj četvtfinalnoj utakmica. Iako su košarkaši Panathinaikosa Montepaschiju dopustili tek jedno vodstvo na utakmici (6-4 u 4. minuti), ne može se reći da njihova pobjeda nije bila ugrožena, pogotovo nakon što je u 36. minuti susreta Stonerook pogodio jedno slobodno bacanje kojim su se gosti približili na samo dva koša zaostatka, 73-71.

Može se reći da je dvoboj prelomio pogođenom tricom Nicholas za 82-74 nešto više od tri minute prije kraja susreta, a sudbinu gostiju nešto kasnije je definitivno zapečatio Fotsis tricom za plus 11, odnosno vodstvo domaćina 88-77. Nikola Peković bio je najbolji kod Panathinaikosa s 21 košem (8-10 iz igre, 5-7 iz slobodnih bacanja). U Montepaschiju su dvojica igrača odigrala sjajnu utakmicu. Romain Sato je ubacio 29 poena uz 9 skokova i čak 10 iznuđenih prekršaja, dok je Terrel McIntyre postigao 27 koševa uz 6 skokova i 6 asistencija.

Amerikanac sa bh. pasošem Henry Domercant na parketu je proveo 20 minuta te zabilježio 5 poena uz 2 skoka.

Olympiacos na svom parketu savladao Real Madrid 88-79 u prvoj četvrtfinalnoj utakmici košarkaške Eurolige. Grke je predvodio hrvatski centar Vujčić je s 19 koševa u 30 odigranih minuta bio najbolji strijelac utakmice, uz suigrača mu Lynna Greera, koji je također postigao 19 poena.

Kod domaćina valja izdvojiti i sjajnih 13 asistencija Papaloukasa, uz jednaki broj (13) poena. U Realu su najefikasniji bili Bullock s 15 i Reyes sa 14 koševa. Olympiacos je pogodio čak 10 trica iz 19 pokušaja.

Druge utakmice četvrtfinala, koji se igra na tri pobjede, na rasporedu su u četvrtak, a domaćini su isti kao i u prvim utakmicama.

sportskenovosti.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije