Sutonov Michigan poražen u finalu NCAA (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Sutonov Michigan poražen u finalu NCAA (VIDEO)

Košarkaši North Caroline osvojili su univerzitetsko prvenstvo (NCAA) nakon što su u finalu svladali Michigan State 89:72.

Bio je to peti naslov za Tar Heelse. Ispred 72.922 gledatelja na stadionu u Detroitu, na kojem se inače igraju utakmice američkog nogometa, univerzitet North Carolina nije dopustilo nikakvo iznenađenje te je lakše od očekivanog dobilo Michigan.

Obrana Spartansa nije imala rješenje za raznovrsni napad prvog nositelja koji je već na poluvremenu stigao do nedostižne prednosti 55:34. Do kraja utakmice North Carolina je održala razliku, stigla do trijumfa 89:72 i osvojila naslov NCAA.

Najbolji od pobjednika bio je Ty Lawson sa 21 košem, osam ukradenih lopti i šest asistencija, a pomagači su mu bili Wayne Ellington (19 koševa) i Tyler Hansbrough (18 koševa i sedam skokova).

U redovima poraženih prvo ime bio je potencijalni reprezentativac Bosne i Hercegovine Goran Suton s ubačenih 17 koševa i 11 skokova. Kalin Lucas dodao je 14 koševa (sedam asistencija), a Durrell Summers 13.

Ovo je za North Carolinu peto univerzitetsko prvenstvo, čime se izjednačila s Indianom. Kentucky ima sedam naslova, a najviše pobjeda, njih 11, imao je UCLA.

http://www.youtube.com/watch?v=FkXMB6zTphI

"Isprašili su nas. Puno je stvari koje sam mogao napraviti bolje, ali što se tiče moje igre na cijelom Final Fouru, ponosan sam. Jedino što bih volio da je utakmica imala drugi tok", kazao je Suton koji je dvije i pol minute prije kraja izašao s parketa i na svom putu do klupe zagrlio trenera Toma Izza, najzaslužnijeg čovjeka za njegove igre ove sezone koje su iznenadile mnoge.

"Ponosan sam na svoj napredak, ali u košarkaškom poslu napredak je najvažniji. Ponosan sam na sebe, suigrače i sve trenere u timu. Želio bih da sam univerzitetsku karijeru završio s ‘velikim praskom’, naslovom NCAA prvaka, ali i ovako je bila to sjajna sezona", dodao je Suton.

"North Carolina je veliki tim. Obično svaka ekipa na Final Fouru ima neku slabu tačku, pa nekoga iz petorke možeš pustiti, ali večeras su sva petorica bili ubitačni", zaključio je Suton koji je tom utakmicom završio univerzitetsku i može se početi pripremati za NBA karijeru.

tportal.hr/kosarka.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije