Suton: Odazvat ću se pozivu hrvatske reprezentacije

Radiosarajevo.ba
Suton: Odazvat ću se pozivu hrvatske reprezentacije

Goran Suton, rođen u Sarajevu, koji je tijekom rata napustio glavni grad BiH te se nakon toga u njega vratio, da bi prije deset godina otišao put daleke Amerike, glavna je zvijezda američke košarkaške studentske momčadi Michigan State.

Miroslav, otac Gorana Sutona, skromno i bez ikakvog hvalisanja govori o svom sinu.
"O njemu se piše i govori kao velikoj košarkaškoj zvijezdi, meni je uvijek isti. Važno mi je da završi fakultet, a poslije neka sam odluči", rekao je Miroslav.

Ne samo što je najbolji igrač Michigan Statea već je, po mišljenju mnogih, najbolji i u cijeloj studentskoj ligi, koja ulazi u završnicu. Četiri najbolje ekipe, a među njima i Sutonova, borit će se iduće subote u Detroitu na završnom takmičenju za naslov univerzitetskog prvaka SAD-a.

"Jako sam zadovoljan svojim igrama. Proglasili su me najboljim igračem na proteklom nastupu u Kaliforniji. Sljedeće subote počinje završnica, a moj tim će se borit za naslov univerzitetskog prvaka SAD-a"

"Imamo dobru ekipu i biće to prava ludnica. Dvorana u kojoj ćemo igrati prima 72 hiljade gledatelja i bit će velika potražnja za ulaznicama", kaže Suton.

Planovi, ambicije, uzori, veza s rodnim krajem, bile su glavne teme razgovora s mladićem koji je kao dječak, zbog ratnih zbivanja, morao krenuti u novi život.

"Očekujem da ću u maju završiti koledž, a nakon što završim fakultet, posluži li me zdravlje, baviću se košarkom. Glavni mi je cilj zaigrati u NBA ligi. I junu idem na draft, a do tada ću trenirati i učiti u nekoliko profesionalnih košarkaških kampova.

"Ako mi se sve poklopi, doći ću i u Hrvatsku i odazvati se reprezentativnom pozivu te uključiti u seniorski program", ističe Suton, čije je ime bilo na popisu igrača selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine Mensura Bajramovića.

Govoreći o svojim počecima u sarajevskoj Bosni, Suton se posebno zahvaljuje treneru Rusmiru Haliloviću, od kojega je mnogo naučio, a njegovi košarkaški uzori su Dražen Petrović, Toni Kukoč i Vlade Divac.

Mladi košarkaš rekao je da slabo pratio ovdašnju košarku te istakao da je prije nekoliko godina razgovarao sa ljudima iz Širokog o njegovu mogućem angažmanu.

Vanjak: Želimo ga u hrvatskoj momčadi

"Razgovarali smo oko mogućeg angažmana Gorana Sutona u našoj seniorskoj vrsti. Nadamo se da će u maju doći u Zagreb te da ćemo se na licu mjesta uvjeriti u njegove želje i mogućnosti, kada je u pitanju hrvatska košarkaška reprezentacija" rekao je Vlado Vanjak jedan od trenera u hrvatskim košarkaškim vrstama.

sportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije