Sulejmanović: Moramo biti veoma oprezni ako želimo da pobijedimo Finsku

AA
Sulejmanović: Moramo biti veoma oprezni ako želimo da pobijedimo Finsku
Foto: AA / Košarkaška reprezentacija BiH prije utakmice sa Finskom

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine održao je konferenciju za medije pred sutrašnji susret sa reprezentacijom Finske u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine.

Na konferenciji za medije bilo je govora o susretu sa Bugarskom, ali i predstojećem susretu protiv selekcije Finske za koju su iz bh. košarkaške reprezentacije najavili maksimalnu borbenost.

Obratili su se generalni sekretar bh. košarkaškog saveza, Amer Čolan, direktor muških reprezentacija Siniša Kovačević, selektor Vedran Bosnić, te Emir Sulejmanović, bh. reprezentativac.

Generalni sekretar Amer Čolan zahvalio se gradu Zenici i gradonačelniku na svim uvjetima koji su obezbijeđeni selekciji tokom priprema.

"Htio bih da se zahvalim domaćinu, gradonačelniku i gradu Zenica koji su nam izašli u susret i obezbijedili ovakve pripreme. Koristim priliku da pozovem navijače da dođu na utakmicu i podrže naše reprezentativce“, rekao je Čolan.

Čolan je rekao kako je i atmosfera u samom Košarkaškom savezu BiH jako pozitivna.

"Mislim da smo svi vidjeli da je atmosfera okrenuta u pozitivnom smjeru i pozitivno povjerenje javnosti. Svi su nekako zadovoljni onim što smo napravili. Dolazak Mirze Teletovića nam je donio vjetar u leđa, s obzirom da znamo ko je on. Ljudi koji su bili u Košarkaškom savezu i koji su sada tu, rade sve da bi imali vrhunske uvjete. Svi znamo kakva je situacija u Košarkaškom savezu, ali fokus i prioritet nam je ova utakmica. Atmosfera je super, svi rade i to trebamo prenijeti na teren. Koristim priliku da sve pozovem na otvaranje utakmice u 19 sati, a ulaz će biti omogućen već od 18 sati. Pozivam da podržite reprezentativce bez obzira na ishod utakmice“, rekao je Čolan.

Direktor muških reprezentacija Siniša Kovačević se također, zahvalio svima koji prate košarkašku reprezentaciju te najavio mogućnost organizovanja ljetnog kampa kako bi pronašli i u selekciju doveli igrače iz inostranstva koji bi mogli dati svoj doprinos bh. selekciji.

"Želim da se zahvalim gradu Zenici i svima koji prate selekciju. Mi pratimo rad i igre svih momaka koji su sa protostora BiH u inoistranstvu. Imamo plan da organizujemo ljetni kamp i pozovemo te sve momke", rekao je Kovačević.

Selektor bh. tima Vedran Bosnić rekao je kako su u Bugarskoj imali podršku navijača BiH, koji, iako ne brojni, su dosta pomogli bh. selekciji.

"Pozivam sve da dođu u što većem broju, da pomognu ovoj mladoj ekipi, bit će im lakše da igraju utakmicu. Htio bih da se zahvalim navijačima koji su došli u Bugarsku i pomogli nam, dali nam energiju i bili sjajni u Bugarskoj", rekao je Bosnić.

Bosnić je rekao kako je atmosfera u reprezentaciji odlična, te rekao kako su Finci izuzetno dobra ekipa.

"Momci su se borili, atmosfera je odlična, svi rade jako dobro. Imamo isti cilj, mladi smo, fali puno igrača koji su bili u prošlim utakmicama nisu tu. Finci su odlična ekipa, to je jedna ekipa koja igra fantastičnu košarku posljednjih 8 ili 9 godina i jako su nezgodni za nas. Imaju igrače koji igraju u top ekipama u Evropi i imaju isti sistem igranja posljednjih godina. Dosta sam igrao sa njima dok sam vodio Švedsku i njihove mlade selekcije igraju isti sistem kao i seniori. Jako su disciplinovani. Daju maksimum, trče mnogo, dobri su šuteri. Njima je ova utakmica sutra jako bitna, moraju da pobijede da bi imali šansu da odu na Svjetsko prvenstvo. Za mene kao trenera je ovo odlično iskustvo za ove mlade momke. Naši momci imaju prilike da igraju protiv dobre reprezentacije", rekao je Bosnić.

Bosnić je rekao kako su igrači nakon putovanja u Bugarsku autobusom bili umorni, ali da svi rade maksimalno kako bi bili spremni za sutrašnji susret.

"Momci su malo umorni, autobus nas je iscrpio, ali smo odradili rehab trening. Momci su jako pozitivni i stvarno uživam da radim s njima. Momci su jako pozitivni. Fale nam treninzi, ali ono što radimo oni slušaju. Gledali smo zajedno utakmicu, ali smo pravili neke dječije greške i fulali zicere pri kraju. Da smo imali malo više iskustva koje sad nemamo, mogli smo dobiti Bugarsku. Svi su spremni i svi ih trebamo podržati. Drago mi je da su svi prepoznali naš rad, i podrška nam mnogo znači. Ovo im je test, selekcija. Mi pokušavamo da svi dobiju šansu. Za roster ćemo odlučiti popodne, imamo trening. Vidjet ćemo nakon bilansa povreda kakav će roster biti za sutra", rekao je Bosnić.

Emir Sulejmanović, bh. reprezentativac, rekao je kako su svi igrači u Bugarskoj pokazali borbenost.

"Protiv Bugarske mislim da smo pokazali želju i borbenost, ali fali iskustva pa smo na malim detaljima pravili greške i izostavili pobjedu koju smo mogli ostvariti. Na nama je da radimo svaki dan i da iskoristimo to sve i upoznamo se puno bolje. Sigurno će da će u budućim ciklusima biti bolje. Finska je nezgodan protivnik, mali su, agresivni, imaju dobre šutere, mogu pogoditi 20 trojki pogoditi ako im je dobar dan. Moramo biti veoma oprezni ako želimo da pobijedimo i da imamo na istom nivou želju kao protiv Bugarske i da uz podršku publike slavimo", rekao je Sulejmanović.

Kvota u kladionici Mozzart na domaćina Bosnu i Hercegovinu je 3.05, dok je kvota na Finsku 1.45. Kvota na remi je 15.00.

Susret Bosna i Hercegovina - Finska igra se u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine. Susret počinje sutra, u ponedjeljak, u 19 sati u gradskoj areni "Husejin Smajlović" u Zenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije