Španija nakon drame i dva produžetka porazila Australiju

Radiosarajevo.ba
Španija nakon drame i dva produžetka porazila Australiju
Foto: FIBA / Španija - Australija

Košarkaški Australije bili su na pragu nove senzacije na Svjetskom prvenstvu u Kini. Većim dijelom polufinalnog meča su vodili, ali u ključnim trenucima su prosuli prednost te nakon velike borbe i dva produžetka ipak položili oružje. Španija je na koncu opravdala ulogu favorita i ostvarila plasman u polufinale pobjedom od 95:88.

Nakon izjednačene prve četvrtine, Australci su polovinom drugog perioda pritisnuli gas i s nekoliko uspješnih akcija ostvarili prednost od osam poena razlike (32:24).

Od tog trenutka bili su konstantno u vodstvu, prije svega zahvaljujući racionalnoj igri u napadu, ali I vrlo agresivnoj odbrani na rubu faula. U jednom trenutku imali su i prednost od 11 poena razlike (50:39), Španci su tek povremeno smanjivali na četiri poena distance.

Ipak, iskusna selekcija Furije u posljednjim minutama je istopila minus, Boomersi kao da su prepali pobjede i s nekoliko promašenih zicera pomogli protivniku da priđe na 67:65 tri minute prije kraja.

Nakon toga uslijedila je serija banalno izgubljenih lopti Australaca, izabranici Sergija Scariola smanjuju na 70:69, a zatim uspjevaju i povesti nakon dugo vremena. Marc Gasol na osam sekundi prije kraja pogađa slobodna bacanja za preokret i vodstvo Španije od 71:70.

Potom je fauliran najbolji australski košarkaš Patty Mills, ali on je ubacio samo jedan penal i susret je otišao u produžetak. Prethodno je Ricky Rubio šutirao s pola terena i zamalo pogodio, ali lopta je izašla iz obruča.

Španci su poveli sa 76:71 u drugoj minuti nastavka, ali Australci su brzo izjednačili. Rezultatska klackalica odvijala se do posljednjih sekundi, ali nakon što su Mills i Gasol pogodili po oba slobodna bacanja meč je s rezultatom 82:82 ušao u drugi produžetak.

U dodatnih pet minuta Australija je prosto nestala sa parketa. Španci su u potpunosti preuzeli kontrolu utakmice, a nakon što je Sergio Llull pogodio trojku za 90:82 na dvije minute prije završetka, sve je postalo jasno. Susret je zaključen skorom 95:88.

U redovima pobjedničkog tima blistao je Marc Gasol sa 33 poena, Rubio je dodao 19, dok je vrlo bitnu rolu odigrao i Sergio Lllul (17) ubacivši dvije ključne trojke u drugom produžetku. Kod Asutralaca je ubjedljivo najbolji bio Mills (32 poena).

Španija će u finalu igrati protiv pobjednika drugog polufinala, Argentina – Francuska.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije