Šokantna statistika NBA lige: Ma kakav Jordan, kakav Durant

Radiosarajevo.ba
Šokantna statistika NBA lige: Ma kakav Jordan, kakav Durant
Foto: Twitter / Boban Marjanović se našao ispred Michaela Jordana i LeBrona Jamesa

Nijedna rasprava o NBA ligi - kada se govori o najboljim igračima, ne može proći bez Michaela Jordana ili LeBrona Jamesa. No, čudnom statistikom na prvo mjesto izbilo je sasvim jedno drugo ime - srbijanski reprezentativac i naša dobro poznato ime - Boban Marjanović

Da, drobro ste pročitali - Boban Marjanović, koji je poznat i na parketima u Bosni i Hercegovini, jer je kao košarkaš crvene zvezde, MVP-u ABA lige i član najbolje petorke Eurolige, često igrao na našim terenima. 

Bobi, je tako  došao u NBA ligu, prije svega zato što se današnja košarka prvenstveno bazira na brzini i atleticizmu, u kojoj su "tornjevi" poput njega rijetki i korišteni samo u posebnim situacijama.

Međutim, prema "Player Efficiency Ratingu" Marjanović je najučinkovitiji košarkaš svih vremena u NBA ligi.

Čudan sistem bodovanja PER osmislio je novinar John Hollinger, koji je pronašao formulu prema kojoj se sve pozitivne i negativne statistike kompresiraju u jedan broj te prilagođavaju kao da je igrač u prosjeku 36 minuta (tri četvrtine, što je nekakav zlatni standard za zvijezde u NBA ligi).

Jedini kriterij za upadanje na ovaj popis je najmanje 1.000 odigranih minuta u NBA karijeri.

Tako je Marjanović na toj listi ispred Jordana Anthonyja Davisa, Shaquillea O'NealaDavida Robinsona i Wilta Chamberlaina (koji je svojedobno zabio rekordnih 100 koševa na NBA utakmici), te recimo Chrisa Paula te Kevina Duranta.

Njegove statistike nisu nimalo impresivne, u 150 NBA utakmica u prosjeku postiže skromnih 6,0 poena i 3,8 skokova, ali za samo 9,2 minute na parketu. No kad bi isti učinak imao igrajući 36 minuta po utakmici, prosjeci bi se popeli na fantastičnih 22,5 koševa i 14,9 skokova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije