Slovenija u četvrtfinalu, drama između Srbije i Turske

Radiosarajevo.ba
Slovenija u četvrtfinalu, drama između Srbije i Turske

Slovenski košarkaši nastavljaju s impresivnim igrama na Europskom prvenstvu u Poljskoj. U ponedjeljak su u 2. kolu grupe F pobijedili domaću reprezentaciju sa 76-60 i tako osigurali četvrtfinale.

Poljaci su samo u prvoj četvrtini (17-11) imali prednost u odnosu na izabranike Jure Zdovca koji muku muči s povredama u svojoj ekipi. Uz Matjaža Smodiša koji je odigrao tek nekoliko minuta na Eurobasketu, zdravstvenih problema imaju i oba slovenska razigravača, Jaka Lakovič i Goran Dragič.

Ipak, u ponedjeljak je Lakovič stisnuo zube i uz Samu Udriha poveo preokret u drugoj četvrtini. Slovenija je na poluvrijeme otišla s minimalnom prednošću (31-29), ali na početku drugog dijela je uslijedio uragan. Serijom 15-1 Slovenci su došli do 46-30 i tu je bio kraj svakoj neizvjesnosti.

U posljednjoj četvrtini slovenska je prednost narasla i na 20 koševa razlike (62-42), a do kraja su utakmice Poljaci samo malo uspjeli uljepšati rezultat. Slovence je predvodio sjajni Erazem Lorbek s 20 koševa, devet skokova i pet asistencija, a velik je posao odradio i Lakovič s 14 poena i šest asistencija. U domaćoj ekipi najefikasniji su bili David Logan i Simon Szewczyk s 15 koševa.

Španija slomila Litvu serijom 23:0

Španska košarkaška reprezentacija napravila je veliki korak prema četvrtfinalu. Do druge pobjede u grupi F došli su protiv Litve, koju su uz pomoć serije 23:0 svladali 84:70.

Poraz koji su doživjeli od Turske španski su košarkaši brzo zaboravili, premda uvodne minute meča s Litvom nisu nagovještavale za njih sretan rasplet. Oslabljena Litva imala je prednost 24-15 nakon prve četvrtine, a potom u sedam uvodnih minuta druge četvrtine ostala bez poena, što su Španci iskoristili za vodstvo 38-24 čime su zagospodarili tokom odigravanja utakmice.

Petravičius je s 13 koševa i osam skokova bio najbolji kod Litve koja više nije u borbi za medalju. Furiju je do pobjede predvodio centar LA Lakersa Pau Gasol s 19 poena i osam uhvaćenih lopti.

Prednost do kraja susreta Španci nisu ispuštali te za siguran plasman u četvrtfinale moraju u sljedećem kolu svladati domaćina.

Turska koncentriranija u produžetku

Kako bi i nakon pet utakmica u Poljskoj ostali neporaženi, turski košarkaši su morali igrati 45 minuta protiv Srbije. Nakon velike borbe i drame, Turci, predvođeni raspoloženim Ilyasovom (22 poena i 11 skokova), slomili su Srbe kvalitetnom zonskom obranom, koja je ekipu Dušana Ivkovića ostavila bez ubačaja u dodatnih pet minuta.

Da je Ivković mogao na parket poslati svog ponajboljeg šutera, Uroša Tripkovića (pet prekršaja), možda bi i susret drugačije završio, ali ovako je Stefan Marković promašio tri otvorena šuta za tri poena, a Turci su brzim kontrama znali kazniti to i doći do pobjede vrijedne možda i prvog mjesta.

Tokom susreta reprezentacije su se neprestano izmijenjivale u vodstvu, a vrijedi istaknuti posljednju akciju u četvrtoj četvrtini. Turska je nakon minute odmora imala loptu sa strane, a selektor Bogdan Tanjević je nacrtao odličnu akciju u kojoj je igrač koji je izveo loptu, pretrčao srpskog centra i umalo položio. Iz odbojke su Turci zabili, ali je snimka pokazala kako je vrijeme već bilo isteklo i otišlo se u već spomenuti produžetak.

Osim Ilyasove, mladi centar Asik, turska verzija Ante Tomića, ubacio je 11 poena i skupio šest skokova, dok je Hedo Turkoglu uspio pogoditi tek jednu od 16 ispucanih lopti iz igre.

Kod Srbije, Teodosić je ubacio 16, Veličković 12, a najiskusniji, Krstić, 11 poena.

U posljednjem kolu grupe F, u srijedu, igraju Litva - Srbija, susret u kojem Srbiji za potvrdu ulaska u četvrtfinale treba pobjeda, Poljska - Španija, direktan dvoboj za mjesto u četvrtfinalu, ukoliko Srbija dobije Latviju te za prvo mjesto Slovenija - Turska.

Eurobasket, grupa F, 4. kolo:

Španija - Litva 84-70

Slovenija - Poljska 76-60

Turska - Srbija p. 69:64 (64:64)

Redoslijed:
1. Turska 4-0
2. Slovenija 3-1
3. Španija 2-2
4. Srbija 2-2
5. Poljska 1-3
6. Litva 0-4

totalsport/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije