Slovenija razbila Litvu, Srbija utišala domaćina

Radiosarajevo.ba
Slovenija razbila Litvu, Srbija utišala domaćina

U grupi F evropskog prvenstva košarke u Poljskoj, jučer su odgirane utakmice 1. kola drugog dijela takmičenja. Jedan od pritajenih favorita prvenstva, Slovenija uneredila je Litavce 81:58, nametnuvši žestoki ritam koji njihovi protivnici nisu mogli pratiti.

Litva se dobro držala tek uvodnih šest minuta utakmice kada su i posljednji put vodili (13:12). Slovenija je krenula sa serijom 9-0, stvorivši prvu konkretnu prednost i nakon toga više se nisu osvrtali. U 14. minuti Slovenci su stvorili najveće vodstvo (36:22).

U prvoj minuti nastavka prednost je bila prvi put na brojci od 20 poena razlike (66:46). Litavci su izgledali kao razbijena vojska, nepovezani, činilo se kako nitko ne sluša riječi trenera Butautasa kojemu će trebati čudo da zadrži posao ukoliko se Litavci ne plasiraju u četvrtfinale.

S druge strane, Slovenci mogu biti zadovoljni iz više razloga, ostvarili su novu pobjedu, još su jednom pokazali snagu, te se definitivno može zaključiti kako imaju ekipu za najviši plasman.

Dvojica sa najboljim učinkom u litavskom sastavu bili su Kalnietis s 15 poena i Mačiulis s 11.

Srbija je ostvarila važnu pobjedu u borbi za četvrtfinale Eurobasketa, u uvodnoj utakmici drugog kruga svladali su domaćina Poljsku 77:72. Igrači Srbije sjajno otvaraju utakmicu, stvaraju prednost 7-0, no Poljaci su vrlo brzo uhvatili ritam protivnika i rezultatski se priključili.

Domaćin se držao u egalu do početka posljednje četvrtine kada Srbija preuzima kontrolu nad utakmicom konstantno stvarajući vodstvo. Na odmor se otišlo rezultatom 43:36 za ekipu Dušana Ivkovića.

Poljska znatno odlučnije otvara drugi dio, s četiri uzastopna poena primiču se na samo tri poena zaostatka, međutim tada su doživjeli veliku crnu rupu u vlastitoj igri koju Srbi koriste i stvaraju sjajnu seriju 13-0 kojom bježe na najveću dotadašnju prednost (56:40). Na ulasku u posljednjih pet minuta susreta, nakon polaganja Koszareka, ponovno su vrlo blizu preokreta (62:64). Nakon još jednog obranjenog napada, Poljaci su imali šansu i preuzeti vodstvo, međutim ostat će dojam kako su upravo u napadu koji je uslijedio izgubili utakmicu.

Nenad Krstić još je jednom bio najbolji u srpskom sastavu, postigao je 18 poena uz osam skokova, a u poraženoj ekipi se istaknuo Marcin Gortat - imao je 16 poena i devet skokova.

Vrlo je lako moguće da su ovim porazom Poljaci izgubili priliku da izbore četvrtfinale Eurobasketa, s obzirom da će posljednje dvije utakmice igrati protiv ipak znatno jačih protivnika Slovenije i Španije, iako niti potonji ne briljiraju.

Susret Španije i Turske potvrdio je stvari koje su bile jasne još u prvoj fazi. Španija se na ovom Eurobasketu još traži i ne igra onako kako priliči prvim favoritima, dok Turci igraju potpuno rasterećeno i time – odlično.

Sukladno tome ovaj derbi dobila je Turska 63:60, potpuno zasluženo i u neizvjesnoj završnici. Ovom pobjedom praktično su osigurali četvrtfinale, dok Španci nemaju više prava na kiks ako žele ići među osam.

U ponedjeljak će Španci tražiti pobjedu protiv Litve, a Turska će igrati sa Srbijom

Eurobasket, grupa F, 2. krug, 1. kolo:

Turska - Španija (63:60)

Poljska - Srbija (72:77)

Litva - Slovenija (58:81)

kosarka.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije