Košarkašice BiH poražene u Slovačkoj nakon velike borbe i tri produžetka

Radiosarajevo.ba
Košarkašice BiH poražene u Slovačkoj nakon velike borbe i tri produžetka
Reprezentativke Bosne i Hercegovine u košarci u srijedu su odigrale četvrti susret kvalfikacija za Europsko prvenstvo, a na gostovanju u Slovačkoj naša reprezentacija upisala je poraz nakon tri produžetka rezultatom 100:95.

Prvih deset minuta naše košarkašice riješile su u svoju korist rezultatom 17:16, predvođene fantastičnom Maricom Gajić koja je upisala deset poena i četiri skoka za deset minuta igre. Prvih pet minuta igralo se koš za koš, a Slovačka je u jednom trenutku vodila rezultatom 12:8. Ipak naše košarkašice uspjele su nadoknaditi zaostatak i prvu četvrtinu riješiti u svoju korist.

Drugu četvrtinu mnogo bolje otvaraju naše košarkašice, a nakon pet minuta igre i trojke Milice Deure došle su do deset poena prednosti (33:23). Uslijedio je potom pad u našoj igri. Slovakinje su napravile seriju 12:2 i došle do izjednačenja minutu prije odlaska na odmor (35:35). Naše košarkašice prvo poluvrijeme ipak su riješile u svoju korist rezultatom 38:35.

Na otvaranju drugog poluvremena igralo se koš za koš, a naša reprezentacija je nakon pet minuta igre imala dva poena prednosti (46:44). Slovačka je ipak uspjela preokrenuti i s minimalnim vodstvom (52:51) ući u posljednjih deset minuta utakmice.

Početkom posljednje četvrtine naša reprezentacija opet je bolji protivnik. Nakon nešto manje od četiri minute igre imali smo osam poena prednosti (62:54). Slovačka je uspjela smanjiti i došla je na samo minus četiri tri minute prije kraja (63:67).

Domaćim košarkašicama trebala je samo minuta da dođu do izjednačenja, a potom i preokreta. Minutu prije kraja bilo je plus tri za Slovačku (70:67). U samoj završnici naše košarkašice su ipak uspjele izboriti produžetak. Kapor je položila, a nakon dobre odbrane Marica Gajić iznudila dva bacanja. Pogodila je jedno i odvela utakmicu u produžetak.

Produžetak smo otvorili na krilima Marice Gajić koja je s pet poena donijela prednost našoj reprezentaaciji. Na polovini igre u dodatnih pet minuta imali smo tri poena prednosti (77:74). U završnici ipak uspješnije Slovakinje i 40 sekundi prije kraja dolaze do dva poena prednosti (81:79). Gajić je još jednom stala na liniju slobodnih bacanja, pogodila oba i izjednačila rezultat 20 sekundi prije kraja. Slovačka nije pogodila, pa se morao igrati još jedan produžetak.

Naša reprezentacija postigla je prve poene i u drugom produžetku. Još jednom je uspješna bila Gajić za svoj 30. poen na utakmici. U završnicu Slovačka opet ulazi s dva poena prednosti, a Gajić sedam sekundi prije kraja pogađa još jednom za treći produžetak na utakmici. U trećem produžetku uspješnije su domaće košarkašice za trijumf rezultatom 100:95.

Najefikasnija u našim redovima bila je Gajić sa 39 postignutih poena i 19 skokova. Sada imamo omjer 2-2, a naredni protivnici naše reprezentacije su Crna Gora na domaćem i Island na gostujućem terenu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije