Sixersi osigurali playoff, rekordni Heat

Radiosarajevo.ba
Sixersi osigurali playoff, rekordni Heat

Pobjedom u domaćem susretu nad Detroitom, Philadelphia je osigurala drugi uzastopni nastup u doigravanju. Istovremeno, Pistonsi su pali na posljednje playoff mjesto Istoka. Andre Igoudala (25p) i Andre Miller (21p, 12as, 10sk) predvodili su Sixerse koji su po postotku pobjeda prestigli Miami na petoj poziciji. To je izuzetno važno s obzirom da pet mjesto donosi dvoboj s Atlantom, dok šesti ide na Orlando ili Boston u doigravanju.

Trener Sixersa, Tony DiLeo po svaku je cijenu želio osigurati playoff već u ovoj utakmici stoga je cijelo drugo poluvrijeme na parketu držao Igoudalu i Millera koji su preokrenuli 12 poena zaostatka u drugom dijelu. Pistonsi su ovim porazom pali na osmo mjesto Istočne konferencije, samo dvije pobjede ispred Charlotte Bobcatsa.

"Kockali smo se ostavivši naša dva najbolja igrača u igri kompletan drugi dio susreta, no stvarno smo željeli osigurati doigravanje već u ovoj utakmici i naš dinamični duo je odigrao odlično, tako da možemo biti vrlo zadovoljni." - kazao je trener Sixersa.

Ben Gordon je otišao od tragičara do junaka pobjede Chicago Bullsa nad Netsima 103:94. Ukupno je šutirao 3-14 (0-10 u prvom poluvremenu), no postigao je 12 poena u zadnjoj dionici, uključujući najvažnije poene, te su Bullsi došli do osme pobjede u posljednjih jedanaest susreta. Ekipa iz Vjetrovitog grada bori se za doigravanje, odnosno traži protivnika u prvom krugu u dvjema najboljim ekipama Istoka, Clevelandu i Bostonu. John Salmons je dodao 17 poena, a Joakim Noah 12 i deset skokova za pobjednički sastav, dok je Brook Lopez imao 20 koševa i deset skokova kod gostiju. Ponovno je očajnu utakmicu odigrao Vince Carter postigavši tek četiri poena uz šut 2-10.

Miami je oborio vlastiti rekord u tricama postignutim u jednoj četvrtini, tako da su posljednjih 12 minuta utakmice iz daljine poentirali čak osam puta (ukupno 14 na utakmici) srušivši prijašnji rekord od sedam trica koji je također bio postignut protiv Washingtona. Utakmicu sezone odigrao je James Jones, inače poznati tricaš, ali ne toliko korišteni bek šuter Heata. No, ovoga je puta odlično iskoristio svoje minute postigavši 13 poena.

"Lijepo je vidjeti Jonesa kako šutira na ovakav način. To će nam biti itekako bitno kada dođe doigravanje. Imamo dodatnu opciju s klupe, igrača koji je sposoban u serijama pogađati trice." - hvalio je svog suigrača Dwayne Wade (33p, 8as) koji je sam pogodio četiri trice, tri u toj rekordnoj četvrtini.

Caron Butler je postigao 27 poena, Antwan Jamison 23 za Wizardse koji su odmarali Gilberta Arenasa.

Howardov 21 poen i 23 skoka

Toronto Raptorsi definitivno su izbacili New York Knickse iz pozicije za doigravanje, te su ostvarili šestu uzastopnu pobjedu. Raptorsi će završiti s ambicijama za playoff uz još jednu pobjedu Detroita ili vlastitog poraza. Andrea Bargnani je bio najefikasniji igrač susreta s 23 poena.

Dwight Howard je postigao još jedan veliki double-double učinak s 21 poenom i 23 skoka odvevši Orlando do pobjede u Atlanti 88:82. Ovo je bila čak 23. utakmica u kojoj centar Magica postiže 20 ili više poena i skokova na jednoj utakmici, i to od sezone 2004/2005. i u toj kategoriji je uvjerljivo prvi. Tim Orlanda nije dobro odigrao ovaj susret, ali uspjeli su pobijediti što ih drži izjednačene na drugoj poziciji Istoka s Bostonom.

"Nismo odigrali s dovoljno energije kao prošlu utakmicu. Rekao sam momcima u svlačionici kako se borimo za jedan važan cilj i da je potrebno konstantno biti aktivan u svakoj utakmici, bez previše oscilacija koje su bile više nego prisutne u ovom susretu." - s dozom kritike nakon susreta govorio je centar Magica.

Pored Howarda, Rashard Lewis je postigao 16 koševa, Rafer Alston je dodao 14, a Hawkse je predvodio Joe Johnson s 21 poenom.

kosarka.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije