Shaq peti strijelac svih vremena

Radiosarajevo.ba
Shaq peti strijelac svih vremena

Košarkaši Phoenixa upisali su najuvjerljiviju pobjedu večeri u subotnjim utakmicama NBA lige. Svladali su Washington 128-96, davši Shaquilleu O'Nealu dodatni razlog za veselje.

Pobjeda koja niti u jednom trenutku nije dolazila u pitanje došla je nakon sjajne pucačke večeri Jasona Richardsona (13/18, trice 6/9) koji je susret okončao s 35 ubačenih koševa i sedam uhvaćenih lopti.

Double-double je upisao Shaquille O'Neal, ali ono važnije bogatu i uspješnu karijeru dodatno je unaprijedio proguravši se na peto mjesto najboljih strijelaca lige svih vremena, za dva poena preskočivši Mosesa Malonea (27.409). Četvrtoplasirani Wilt Chamberlain s 4008 poena više čini se jako udaljenim...

"Zadovoljan sam, ali ujedno i pomalo razočaran. Matematički nedostaje mi tri godine, a i promašio sam pet tisuća slobodnih bacanja u karijeri. Da je bilo drugačije bio bih drugi ili treći na toj listi - kazao je Shaq koji je Wizardsima ubacio 13 poena, a imao je i deset uhvaćenih lopti.

Dodajmo da su Sunsi u prvoj četvrtini ubacili 31 koš i tako niz uzastopnih četvrtina u kojima su ubacivali 30 ili više poena produžili na deset. Nikome to nije pošlo za rukom u posljednjih 17 godina.

Vodeći tim Zapadne konferencije nadoknadila je u Chicagu manjak od 16 poena i slavila protiv domaćih Bullsa 117-109. Lakerse su predvodili Kobe Bryant s 28 poena i sedam skokova, te Pau Gasol s 23 postignuta koša i deset uhvaćenih lopti.

Seriju od pet poraza u nizu okončali su Indiana Pacersi pobjedom u Charlotti protiv domaćih Bobcatsa. Bilo je 108-83 za gostujući tim u čijim je redovima gotovo savršenu utakmicu odigrao Jarrett Jack. Branič Indiane koji prosječno ubacuje nešto manje od 13 poena po susretu, ovaj je dvoboj okončao s 31 košem pogodivši svih 12 šuteva za dva poena i jedan od dva pokušaja iza linije koja označava tricu. Sa slobodnim bacanjima također nije imao problema, ubacio je sva četiri, a statistiku je dodatno ukrasio sa šest skokova, te po dvije asistencije i osvojene lopte.

rezultati:
Phoenix Suns - Washington Wizards 128-96
Milwaukee Bucks - Portland Trail Blazers 84-96
Chicago Bulls - Los Angeles Lakers 109-117
Memphis Grizzlies - Boston Celtics 87-105
Orlando Magic - New York Knicks 110-103
Charlotte Bobcats - Indiana Pacers 83-108

sportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije