Sedam igrača iz NLB lige na Eurobasketu

Radiosarajevo.ba
Sedam igrača iz NLB lige na Eurobasketu

Da je španska ACB liga najjača košarkaška liga izvan NBA pokazuje i podatak da će ACB dati najviše svojih predstavnika na predstojećem Eurobasketu u Poljskoj. Od 192 igrača iz 16 reprezentacija njih 30 igra u 11 klubova španske lige.

Naravno, najviše igrača iz ACB liga ima Španija koja daje sedmoricu. Iza nje dolaze reprezentacije koje imaju po tri predstavnika, Srbija, Slovenija, Francuska i Velika Britanija.

Klub koji ima najviše predstavnika na Eurobasketu je madridski Real sa šest igrača. Bilo bi ih i sedam da se nije ozlijedio Marko Tomas, a ovako kraljevsku momčad predstavljat će Sergio Llull, Jorge Garbajosa i Felipe Reyes (Španija), Darjus Lavrinovič (Litva), Novica Veličković (Srbija) i Jeremiah Massey (Makedonija).

Zanimljivo, iza Reala nije Barcelona kao što bi se očekivalo. Više od Barcelone (4) ima Valencia Nevena Spahije koja daje petoricu - Víctor Claver, Florent Pietrus, Nando de Colo, Kosta Perović i Božidar Avramov.

Iza Španije na listi je ruska liga koja ima 21 predstavnika. Više od polovice tog broja daje Rusija čiji je čitav roster iz ruske lige. Tek na trećem mjestu dolazi NBA liga koja ima 18 predstavnika ali i najviše onih koji su otkazali nastup u Poljskoj, a na četvrtoj i petoj poziciji su Turska i Grčka.

Visoko je i regionalna NLB liga sa sedam predstavnika. Najviše je Srba Stefan Marković i Milan Mačvan (Hemofarm), Miroslav Raduljica (FMP) i Nemanja Bjelica (C. zvezda). Po jednog imaju Hrvatska u liku Marina Rozića (Cibona), Slovenija Jaku Klobučara (Olimpija) i Makedonija Predraga Samardžiskog (FMP).

Rusi imaju kompletnu ekipu koja igra u nacionalnoj ligi, iza njih su Turci koji imaju desetoricu, te Izraelci koji imaju devet igrača iz izraelskog prvenstva. Prkačin se formalno vodi kao igrač Cibone, pa prema tome su Rozić i on predstavnici hrvatske lige.

Najmanje imaju Slovenci sa samo jednim u timu iz vlastitog prvenstva (Klobučara iz Olimpije) a jednog će imati i Britanci ako selektor Finch ne otpiše Flindera Boyda iz Leicester Ridersa.

kosarka.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije